VIDEO. Președintele Ucrainei, la Granada, la summitul Comunităţii Politice Europene, menit să potolească tensiuni din regiunea Mării Negre
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski anunţă joi, 5 octombrie, că se află la Granada, în sudul Spaniei, la un summit european, şi îşi exprimă speranţa la acorduri în vederea unei consolidări a apărării aeriene ucrainene şi asigurării siguranţei alimentare odată cu apropierea iernii, relatează News.ro.
”Granada, Spania. Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE)”, anunţă el pe canalul său de Telegram, despre acest summit la care urmează să ia parte 50 de lideri europeni.
El presidente de Ucrania, Volodímir Zelensky, llega a Granada para participar en la Cumbre Europea y pedir más apoyo militar para Ucrania de cara al invierno
Se trata de la primera visita a España desde el estallido de la guerra pic.twitter.com/YRCiV65dsi
— EL ESPAÑOL (@elespanolcom) October 5, 2023
Volodimir Zelenski anunţă că urmează să ia parte la ”reuniuni bilaterale importante” în marja acestui summit, menit să ofere un cadru informal în vederea potolirii unor tensiuni regionale.
”CONSOLIDAREA APĂRĂRII AERIENE” ÎNAINTEA IERNII
”Cheia pentru noi, mai ales înaintea iernii, este consolidarea apărării aeriene, iar noi avem deja bazele unor noi acorduri cu partenerii noştri”, care urmează acum ”să fie confirmate şi implementate”, anunţă el.
Iarna trecută, Rusia a atacat infrastructuri importante în Ucraina şi a privat cu regularitate milioane de locuitori de căldură, apă şi electricitate.
Kievul estimează că Moscova a reluat, în ultimele săptămâni, această strategie a ”terorii energetice” şi vizează din nou infrastructura.
Volodimir Zelenski apreciază totodată că o ”atenţie specială” este necesar să fie acordată ”regiunii Mării Negre şi colaborării în vederea siguranţei alimentare mondiale şi protecţeii libertăţii navigaţiei”.
SECURITATE ALIMENTARĂ
Ucraina, un mare producător mondial de produse agricole, a exportat peste 30 de milioane de tone de cereale la Marea Neagră, în pofida războiului, în urma unui acord cu Moscova, încheiat în iulie 2022.
Rusia, alt producător major de cereale şi îngrăşăminte, s-a retras în iulie din Acordul de la Istanbul şi a denunţat blocarea propriilor exporturi de către sancţiunile impuse de Occident Moscovei, care a ameninţat nave care navighează pe Marea Neagră şi bombardează porturi şi infrastructuri portuare ucrainene.
Problema cerealelor a provocat un conflict între Ucraina şi mai multe state membre UE din Europa Centrală şi de Est, care au impus restricţii, pentru a-şi proteja agricultorii de o scădere a preţurilor, mai ales Polonia.