CSI / RusiaInternaționalUcraina

VIDEO. Președintele Ucrainei, vizită la CPI de la Haga: „Astăzi, la Haga ne-am fi dorit să vedem un alt Vladimir, cel care merită să fie condamnat pentru crimele sale în capitala dreptului internaţional”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, conduce o delegaţie oficială a ţării sale în Olanda. Liderul de la Kiev a mers joi, 4 mai, la sediul Curţii Penale Internaţionale (CPI), fiind protejat de un serviciu de securitate impresionant, transmite presa internaţională.

„În timpul vizitei mele în Olanda m-am întâlnit cu președintele Curții Penale Internaționale Peter Hofmanski și cu secretarul curții penale Internaționale Oswaldo Zavala Aguilar.

Urmărirea penală a tuturor făptașilor de crime de război împotriva umanității și genocidului poporului ucrainean este principială pentru Ucraina.

Pentru noi, rezultatul este exclusiv sentințe specifice pentru toți criminalii de război ruși. Inclusiv conducerea superioară a țării agresoare”, a scris președintele Zelenski pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi, la Haga ne-am fi dorit să vedem un alt Vladimir, cel care merită să fie condamnat pentru crimele sale în capitala dreptului internaţional. Sunt sigur că asta se va întâmpla, când vom câştiga!”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la o conferinţă de presă la Haga.

Vă amintim că la 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, acuzându-l de comiterea crimelor de război în Ucraina.

Kremlinul a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei de un an a vecinului său.

CPI a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Separat, instanța a emis mandate pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, cu aceleași acuzații, relatează Reuters.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *