InternaționalUcraina

VIDEO. Preşedintele Zelenski se află în Arabia Saudită şi va lua parte la summitul Ligii Arabe, la care participă şi Bashar al-Assad, aliatul sirian al lui Putin

Vineri, 19 mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a aterizat la Jeddah, în Arabia Saudită, şi se va adresa summitului Ligii Arabe, unde preşedintele sirian Bashar al-Assad, puternic susţinut de Rusia în războiul civil din ţara sa, este de asemenea prezent, după mai bine de un deceniu de izolare, relatează News.

”Regatul Arabiei Saudite joacă un rol semnificativ şi suntem pregătiţi să ducem cooperarea noastră la un nou nivel”, a scris el pe pagina sa de Twitter la scurt timp după sosire.

Președintele Zelenski a sosit cu un avion al guvernului francez, iar după Arabia Saudită urmează să participe la summitul liderilor G7 din oraşul japonez Hiroshima, în acest weekend.

Liderul de la Kiev a declarat, după sosirea în Arabia Saudită, că priorităţile sale sunt discutarea formulei de pace propuse de Ucraina pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva ţării sale, protecţia comunităţii musulmane din Ucraina şi eliberarea deţinuţilor politic din Crimeea, care a fost anexată de Rusia.

„Încep prima mea vizită în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relaţiile bilaterale şi legăturile Ucrainei cu lumea arabă. (…) Regatul saudit joacă un rol semnificativ şi suntem pregătiţi să ducem cooperarea noastră la un nou nivel”, a scris Zelenski pe Twitter.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, s-a mai implicat în medierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Anul trecut, prinţul Mohammed bin Salman a avut un triumf diplomatic când a obţinut eliberarea a 10 străini capturaţi de Rusia în Ucraina. Mişcarea a fost aparent posibilă datorită legăturilor sale strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Statele din Golf au încercat să rămână neutre în conflictul din Ucraina, în ciuda presiunilor occidentale asupra producătorilor de petrol din Golf pentru a contribui la izolarea Rusiei, un alt membru OPEC+.

Pe de altă parte, regatul saudit s-a confruntat cu critici puternice din partea Statelor Unite în legătură cu o decizie a OPEC+ de a reduce producţia de petrol, de natură să ajute Rusia să îşi umple visteria golită de război şi sancţiuni prin creşterea preţurilor la ţiţei.

Chiar dacă decizia din octombrie a atras iniţial critici puternice din partea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, dinamica pieţei a arătat de atunci că reducerile au fost prudente.

Într-o perioadă în care războiul Rusiei în Ucraina a agitat pieţele energetice globale, rolul pe care îl joacă regatul saudit ca cel mai mare exportator de petrol din lume a crescut în importanţă atât pentru Washington, cât şi pentru Moscova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *