CSI / Rusia

VIDEO. Proteste anti-moblizare și în regiunea natală a lui Șoigu. Este văzut ca un comandant mongol de tuvani

Proteste anti-mobilizare au izbucnit și în Tuva, regiunea natală a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, unde acesta este privit drept reîncarnarea unei căpetenii mongole din secolul XII, transmite Hotnews.

Înregistrări video filmate în Kîzîl, capitala acestei regiuni din sudul Siberiei, arată forțele de ordine arestând mai multe femei ce au ieșit la un protest față de mobilizarea ordonată de Vladimir Putin pe 21 septembrie.

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC amintește că proteste anti-mobilizare au izbucnit zilele trecute și în Iakutia și Daghestan, alte două regiuni cu minorități etnice importante.

Comentând protestele ce au avut loc la începutul acestei săptămâni în Daghestan, jurnalistul și cercetătorul Kamil Galeev de la Wilson Center nota că mobilizarea ordonată de Putin este una asimetrică: ea este într-adevăr parțială în marile orașe din vestul Rusiei, și totală în regiunile cu minorități etnice semnificative și cele din Orientul Îndepărtat Rus.

Galeev concluziona însă că aceste manifestații nu vor afecta semnificativ regimul putinist și că majoritatea rușilor vor accepta încorporarea rudelor lor fără să protesteze.

Serghei Șoigu, văzut ca un comandant mongol de tuvani

Într-un amplu reportaj realizat în Tuva și publicat la jumătatea lunii septembrie, jurnaliștii de investigație de la Meduza notau că această regiune, una dintre cele mai izolate din Rusia, a depășit Daghestanul și Bureatia la capitolul victime înregistrate în războiul declanșat de președintele rus la sfârșitul lunii februarie, scrie sursa citată.

În termeni absoluți cei mai mulți soldați ruși uciși în Ucraina provin în continuare din Daghestan însă populația Tuvei este de 10 ori mai mică. Pe cap de locuitor, republica din Siberia a pierdut de 3 ori mai mulți militari decât cea din Caucaz.

O importantă diferență între Tuva și celelalte republici federale ale Rusiei care conțin etnii minoritare este că aici etnicii rușii sunt de fapt în minoritate. Potrivit ultimului recensământ realizat în 2010, rușii reprezintă doar 16% din populația Tuvei, comparativ cu 80% în Hakasia și 66% în Bureatia.

Iar Serghei Șoigu, al cărui tată este un etnic tuvan, rămâne marea mândrie a numeroși tuvani, fiind privit ca reîncarnarea lui Subotai, principalul strateg și general al lui Ginghis Han, pe care tuvanii îl văd reîncarnat în Vladimir Putn.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *