CSI / Rusia

VIDEO. Putin îi cere unui apropiat al lui Prigojin să formeze voluntari care să lupte în Ucraina. ”Sedoi”, un colonel în retragere, sancţionat de UE pentru că a luptat în Siria, lucrează la Ministerul Apărării, anunţă Kremlinul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin i-a cerut unui fost locotenent al lui Evgheni Prigojin, patronul grupării paramilitare Wagner căzut în dizgraţia președintelui rus şi mort în prăbuşirea unui avion în luna august, să formeze voluntari care să lupte în Ucraina, relatează News.ro.

”La ultima reuniune, am discutat despre faptul că veţi fi implicat în formarea unor unităţi de voluntari capabili să îndeplinească cu succes diverse misiuni de luptă, în principal, bineînţeles, în zona «operaţiunii militare speciale»” în Ucraina, i-a spus Putin joi lui Andrei Troşev, se arată într-un comunicat al Kremlinului publicat vineri.

Potrivit lui Vladimir Putin, Troşev – supranumit ”Sedoi” (”Cărunt” în rusă) – un fost apropiat al lui Evgheni Prigojin în galaxia Wagner, are experienţa să îndeplinească cu succes o astfel de misiune, la trei luni după rebeliunea abandonată în Rusia a grupării paramilitare.

Un colonel în retragere, el este prezentat adesea drept unul dintre fondatorii Wagner şi este vizat de sancţiuni europene din cauză că a fost ”implicat direct în operaţiuni militare ale grupării (…) în Siria”, potrivit unui document al Uniunii Europene (UE) din 2021.

”Cunoaşteţi problemele care trebuie rezolvate în avans pentru ca activitatea luptei să se desfăşoare în cel mai bun mod şi cu cel mai mare succes posibil”, i-a spus preşedintelui rus fostului militar.

Putin a salutat totodată faptul că Troşev ”întreţine relaţii (bune) cu camarazii de arme”.

Cererea lui Vladimir Putin, anunţată în mod oficial în prezenţa lui Iunus-Bek Evkurov, un adjunct al ministrului rus al Apărării, arată integrarea, încă un pic, a foştilor combatanţi Wagner în armata rusă.

Andrei Troşev ”lucrează deja la Ministerul Apărării”, a confirmat, un pic mai târizu, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenţiei de presă RIA Novodsti.

La sfârşitul lui iunie, în urma rebeliunii abandonate a Wagner, Kremlinul le dădea trei opţiuni combatanţilor grupării paramilitare – să intre în armată, să se întoarcă în viaţa civilă sau să se exileze în Belarus, aliatul Moscovei în asaltul împotriva Ucrainei.

Însă moartea liderului Wagner Evgheni Prigojin, la sfârşitul lui august, în prăbuşirea unui avion, între Moscova şi Sankt Petersburg, împreună cu mai mulţi membri ai gărzii sale apropiate, a marcat sfârşitul Wagner în forma cunoscută până atunci.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *