Actualitate

VIDEO/ Transporatorii vor continua protestele: Nu sunt de acord cu noile tarife la călătoriile în transportul național și internațional

Printr-o conferință de presă, APOTA a ținut să acuze ministrul Andrei Spînu de incompetență prin faptul că ar distruge transportul public de călători. Astfel, președintele APOTA, Oleg Alexa a anunțat că protestele vor continua.

 
„Avem un ministru incompetent. Ministru a exclus obligația transportatorilor de a achita impozite, ministru a pus că un șofer trebuie să activeze 365 de zile, legea ne obligă să dăm concediu, 5 zile lucrătoare din 7. Ministrul Spînu ne-a criticat că nu facem investiiții în unități de transport, întradevăr noi avem unități de transport învechite, demult timp este această problemă, dar haideți să ne uităm în calculul care îl pune ministru”, a spus Oleg Alexa.

În același timp, Oleg Alexa a ținut să atragă atenția la faptul că guvernarea PAS ar fi recurs la intimidări la adresa unor șoferi, care au participat la protestele anterioare din fața clădirii guvernului.

„La indicația Ministrului și a șefului ANTA au fost persecutați șoferii care au participat la protest. La unul din șoferi i s-a arătat că el ieșind din Chișinău a mai îmbarcat o persoană care dorea să circule cu ruta Chișinău și o localitate, deci acest șofer are autorizație de rută, are ora de deplasare și nu a încălcat-o și iată pentru faptul că omul ăsta nu a venit la gară să cumpere bilet, să lese 10% lui Vîlcu Andronachi și Șor, pentru faptul că a îmbarcat-o din afara gării a fost amendată cu 20 de mii de lei agentul economic, firma, iată noi vă punem întrebarea e posibilă în condițiile în care Spînu este implicat în schemele lui Șor,Vîlcu și Spînu ca noi să mai putem activa și a renunța la acțiunele de protest. Acțiunile de protest vor continua. Proiectul de ordin este inacceptabil”, a adăugat Alexa.

Vă amintim că, Piața Marii Adunări Naționale a fost invadată de microbuze în dimineața zilei de 16 decembrie. Atunci, aceștia au acuzat guvernarea de faptul că ar proteja scheme de corupție. În cazul în care nu vor fi auziți, transportatorii amenințau cu greva.

Organizatorii protestului au declarat atunci că vor aduce în faţa Guvernului 200 de unităţi de transport care vor staționa atât timp, cât oficialii nu-i vor hotărî problema. De precizat că, operatorii de transport, cu avizul pozitiv al consiliilor locale din cadrul autorităților administrației publice locale, vor putea stabili tarife mai mari la transportul auto de pasageri.

Prevederile au fost incluse într-un proiect al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, supus dezbaterilor publice. Astfel, la serviciile regulate în trafic interraional, pentru categoria de confort II, vor putea fi stabilite tarife majorate până la 70 bani/km, pentru categoria de confort I – până la 80 bani/km.

La serviciile regulate în trafic raional, pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km. Aceasta, pe fonul unor tarife generale de 70 bani/km pentru categoria de confort I și 60 bani/km pentru categoria de confort II.

La mijlocul lunii curente, Andrei Spînu relata că noile calcule aferente procesului de stabilire a tarifelor au fost făcute inclusiv în baza discuțiilor purtate cu reprezentanții operatorilor de transport rutier, reprezentanții autorităților publice locale, precum și în urma numeroaselor adresări din partea cetățenilor cu privire la asigurarea accesului cetățenilor la servicii de transport în zonele rurale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *