VIDEO. Ucrainenii au tras cu un obuz din uraniu sărăcit în „Spărgătorul” lui Putin, cel mai modern tanc al Rusiei. Efectul a fost devastator
Pe rețelele sociale a apărut o înregistrare care prezintă cel mai probabil prima folosire pe câmpul de luptă din Ucraina a unui obuz perforant din uraniu sărăcit, tras asupra unui tanc rusesc. Tancul este modelul T-90 M, poreclit „Spărgătorul lui Putin”, considerat a fi cel mai modern și bine protejat astfel de blindat folosit până acum de armata rusă în Ucraina. Proiectilul antitanc distruge complet blindatul rusesc, transmite Digi24.ro.
Înregistrarea video arată tancul rusesc în timp ce face diverse manevre și trage cel puțin de două ori cu tunul principal. La scurt timp, tancul T-90 M e distrus de un proiectil tras asupra lui și care îl lovește în partea sa laterală dreaptă.
⚡️Beautiful video of the destruction of the 🇷🇺Russian T-90M “Breakthrough” tank pic.twitter.com/DbHcVqqtHo
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) October 8, 2023
Conform lui Nicholas Drummond, expert militar britanic, tancul a fost „aproape sigur” lovit de un proiectil antitanc din uraniu sărăcit, și nu de o rachetă clasică antitanc.
„În cazul unei rachete antitanc avem o detonare inițială mai mică, urmată de o explozie secundară. În cazul de față, avem o explozie instantanee, ceea ce sugerează că a fost vorba despre un proiectil cinetic cu viteză foarte mare”, a spus Drummond.
What happens when a Russian T-90M is hit by a Ukrainian tank firing 120 mm APFSDS round with depleted uranium. https://t.co/eJ66eZcuQV
— Nicholas Drummond (@nicholadrummond) October 8, 2023
Proiectilele antitanc din uraniu sărăcit folosite de armata americană în Războiul din Golf din 1991 erau capabile să penetreze 570 milimetri de oțel de la o distanță de 2 km. Capacitatea de penetrare a proiectilelor moderne antitanc din uraniu sărăcit este secretă.
La începutul lunii septembrie, Pentagonul a anunțat că SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate. Aceste muniții au mai fost utilizate de către armata SUA de două ori în 2015, în operațiuni desfășurate în Siria împotriva ISIS. Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, încă din luna martie, decizie care a provocat critici din partea oficialilor Moscovei. Regatul Unit a furnizat astfel obuze perforante care conțin uraniu sărăcit în pachetul celor 14 tancuri Challenger 2 livrate deja Ucrainei. Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural.
Am impresia ca este o facatura. Vedem cum o masa metalica, nu foarte mare arde – si restul unde este? S-a topit asa dintr-o data!?