ActualitateExterne

VIDEO Zeci de morți în urma alunecărilor de teren din Etiopia

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise în alunecările de teren din sudul Etiopiei, potrivit oficialilor locali.

Două incidente ar fi avut loc duminică seara și luni dimineața, după ploi abundente într-o zonă muntoasă izolată din zona Gofa. Autoritatea locală a declarat că operațiunile de căutare a supraviețuitorilor „continuă cu fermitate”, dar că „numărul morților ar putea crește”.

Imaginile au arătat sute de oameni adunați la fața locului, iar alții săpând în pământ în căutarea persoanelor prinse dedesubt. În fundal, se poate vedea un versant de deal parțial prăbușit și o pată mare de pământ roșu a fost expusă.

Meskir Mitku, administratorul general al zonei Gofa, a declarat că printre victime se numără femei, copii și ofițeri de poliție. „A fost o ploaie puternică ieri (duminică) noaptea și unii oameni au murit din cauza unei alunecări de teren”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului pentru districtul Gofa din statul regional Etiopia de Sud, Kassahun Abayneh.

„Luni dimineață, localnicii, inclusiv poliția, s-au adunat la fața locului pentru a-i salva pe cei care au fost afectați de prima alunecare de teren. Atunci a avut loc a doua alunecare de teren în jurul orei 10:00 (07:00 GMT) astăzi și cei care s-au adunat acolo au murit”, a declarat el, citează agenția de presă AFP.

 

Zona, lovită de inundații și în 2016

Gofa face parte din statul regional Etiopia de Sud și este situat la aproximativ 320 km sud-vest de capitala Addis Abeba. Potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Etiopia de Sud se numără printre zonele din țară care au fost afectate de ploi și inundații deosebit de puternice în ultimele luni.

Dar cazurile de alunecări de teren și inundații sunt mai vechi. În mai 2016, cel puțin 50 de persoane au fost ucise în inundații și alunecări de teren în urma ploilor abundente din sudul țării. Mulți factori contribuie la inundații, dar încălzirea atmosferei cauzată de schimbările climatice face ca precipitațiile extreme să fie mai probabile.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile, potrivit BBC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *