CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

VIDEO. Zelenski i-a dat o replică tăioasă preşedintelui Bulgariei, care nu e de acord cu înarmarea Ucrainei: „Doamne fereşte să se întâmple vreo tragedie şi să fiţi în locul meu. Aţi spune: Putin, te rog, ia din teritoriul bulgar?”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a dat o replică tăioasă omologului său bulgar, Rumen Radev, cu care s-a întâlnit joi, 6 iulie, la Sofia, declaraţiile, surprinse de camerele de luat vederi, intervenind după ce preşedintele Bulgariei a numit războiul din Ucraina „conflict” şi şi-a reiterat public împotrivirea de a trimite arme Kievului din stocurile naţionale, relatează POLITICO şi presa bulgară.

Volodimir Zelenski a vizitat joi Bulgaria în mare parte pentru a se întâlni cu administraţia pro-NATO şi pro-UE a noului prim-ministru Nikolai Denkov, care a sprijinit exporturile de arme către Ucraina şi explorează, de asemenea, modalităţi de a-i vinde echipamente nucleare civile. Dar întâlnirea cu preşedintele Rumen Radev, fost şef al forţelor aeriene cu simpatii faţă de Rusia şi echivoc faţă de NATO, a decurs mai rău decât se aştepta, scrie POLITICO.

Aşezaţi de o parte a unei mese lungi din lemn, faţă în faţă cu oamenii lui Radev, membrii delegaţiei ucraineane, îmbrăcaţi în kaki, au rămas cu feţele impasibile, având doar ocazional unele grimase şi luând notiţe, în timp ce preşedintele bulgar spunea că nu există „o soluţie militară” la acest „conflict” şi că nu poate fi rezolvat prin acumularea de arme.

Răspunsul lui Zelenski a venit prompt şi tăios: „Acesta este cu siguranţă un război. (…) Doamne fereşte să vi se întâmple vreo tragedie şi să trebuiască să fiţi în locul meu”, a spus el. „Dacă oamenii cu valori comune nu vă ajută, ce veţi face? Aţi spune: Putin, te rog, ia din teritoriul bulgar? Nu! Dumneavoastră, ca un preşedinte adevărat, sunt sigur că nu aţi permite un compromis cu independenţa şi suveranitatea ţării. Este dreptul dumneavoastră să nu sprijiniţi ajutorul pentru Ucraina. Dar eu chiar mi-aş dori să mă înţelegeţi corect”, a spus Volodimir Zelenski cu o notă de indignare şi sarcam, în timp ce un Radev stânjenit îşi refugia când şi când privirea în hârtiile din faţa lui.

Preşedintele bulgar, vizibil tulburat şi surprins de indignarea lui Zelenski, a cerut apoi camerelor de televiziune să părăsească încăperea din palatul prezidenţial unde avea loc întâlnirea.

Zelenski l-a criticat pe Radev pentru că a descris invazia Moscovei drept un „conflict”, ferindu-se să-i spună „război”, şi pentru afirmaţiile vagi că prin înarmare, „îşi extinde dimensiunea spaţială” şi că ar trebui căutată o soluţie diplomatică. Zelenski a subliniat că Kremlinul a lansat un „război de anihilare împotriva ucrainenilor şi a altor ţări” şi a spus că guvernul de la Sofia – aflat în dezacord cu Radev – are dreptate să-i furnizeze arme.

„Vreau să vă spun, de asemenea, că orice ar avea armata dumneavoastră în materie de muniţie, nu va fi suficient să lupţi cu Federaţia Rusă. Nu aveţi o armată rea, oamenii voştri sunt buni, dar nu ar fi suficient ca să lupţi împotriva a 160 de milioane de oameni. De aceea este bine să dăm arme, ca să ne putem apăra pe noi înşine şi pentru ca războiul să nu vină la dumneavoastră”, a explicat el.

„Ucraina şi NATO ar trebui să aibă valori comune. Nu poate fi altfel”, a adăugat Zelenski. „Nu puteţi sprijini Rusia şi susţine o poziţie de echilibru, pentru că Rusia vrea să distrugă NATO, vrea să distrugă Europa şi Uniunea Europeană; acestea sunt scopurile lor. M-aţi înţeles?” – a încheiat preşedintele ucrainean.

În cele din urmă, Radev a sugerat că are o propunere, dar a cerut camerelor TV să plece din încăpere înainte de a continua.

CE A SPUS RADEV ŞI CUM I-A RĂSPUNS ZELENSKI

În cuvintele de deschidere din timpul întâlnirii lor, şeful statului bulgar îi explicase lui Zelenski că acest „conflict îşi extinde dimensiunea spaţială, capătă noi dimensiuni”, că „ostilităţile devin din ce în ce mai dure, tot mai mulţi oameni mor,” inclusiv „reprezentanţi ai comunităţii bulgare”. – un subiect sensibil pentru Bulgaria. El a invocat şi „ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie”.

Radev a spus clar că se teme că ar fi diminuate rezervele forţelor armate bulgare, dacă ar fi furnizate echipamente militare Ucrainei. „Sustin în continuare că acest conflict nu are o soluţie militară şi că tot mai multe arme nu îl vor rezolva”, a declarat preşedintele bulgar. El a cerut „să se acorde atenţie efortului consecvent de detensionare, de încetare a focului şi de a căuta o soluţie paşnică prin mijloacele diplomaţiei. „Ştiu cât de greu este, dar trebuie să muncim (…), mai ales în lumina legăturilor istorice şi culturale profunde dintre popoarele noastre”, a adăugat Radev, potrivit novinite.com.

După ce preşedintele Rumen Radev a numit „conflict” ceea ce se întâmplă în Ucraina, Volodimir Zelensky a răspuns: „Mulţumesc poporului bulgar pentru că a adăpostit un număr mare de ucraineni. Bulgarii ştiu că acesta nu este un conflict, ci un război. Oamenii fug. Un război care se petrece pe pământul nostru. Ştim foarte bine că acesta nu este un conflict”.

Referitor la îngrijorarea lui Radev cu privire la ce se întâmplă la centrala nucleară, el a adăugat: “Ocuparea centralei de la Zaporojie nu este niciun conflict. Este un război pentru epuizarea Ucrainei, pentru masacrarea ucrainenilor, a cetăţenilor altor ţări”.

”Vladimir Putin nu face doar război, nu se va odihni până nu ne ucide. Nu poţi negocia cu el. În 2014-2015, au existat mai multe acorduri prin care Franţa şi Germania au inclus Rusia. Dar obiectivul Moscovei s-a dovedit a fi câştigarea de timp pentru a se înarma ca să ne distrugă. Nu există alt motiv. Vrem doar să trăim”, a conchis președintele Zelenski.

După remarcile lui Radev despre necesitatea de a căuta o soluţie prin diplomaţie, Zelenski a obiectat din nou: „Ce diplomaţie ar trebui să mai folosim?” El a dat din nou exemplul centralei Zaporojie – un subiect pe care „ONU comunică cu Rusia”. „Ruşii au capturat sediul pentru a provoca o criză… Ce alte eforturi diplomatice? Nu poţi spune că Ucraina blochează ceva acolo”, a menţionat Zelenski.

Următorul exemplu a fost acordul referitor la cerealele din Ucraina. Potrivit lui Zelenski, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU António Guterres „nu ştiu ce să facă”. „Rusia se gândeşte în fiecare zi cum să împiedice să iasă grânele. Noi nu controlăm acest coridor, Rusia l-a confiscat încălcând legea, în apele noastre teritoriale. ONU nu poate ajunge la un acord cu Rusia. Vedeţi, acesta este ideea”, i-a explicat Zelenski lui Radev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *