Politică

(Viena) Noua rundă de NEGOCIERI s-a încheiat. Vezi aici ce s-a discutat

Negocierile au fost moderate de către Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, Ambasadorul cu misiuni speciale Andrei Deşciţa. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către viceprim-ministrul Republicii Moldova Eugen Carpov. Discuţiile s-au desfăşurat în baza subiectelor propuse de Preşedinţia OSCE.

Participanţii la reuniune au examinat aspecte legate de asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a persoanelor şi mijloacelor de transport dintre cele două maluri ale Nistrului, în particular, cu privire la evidenţa fluxurilor migraţionale şi acţiunile unilaterale ale Tiraspolului din ultima perioadă.

Vicepremierul Eugen Carpov a oferit clarificările necesare cu privire la introducerea unor reglementări noi în sfera migraţională. Oficialul moldovean a subliniat că îngrijorările partenerilor din formatul de negocieri sunt luate în consideraţie de către autorităţile moldoveneşti în elaborarea mecanismelor în sfera dată. Totodată, delegaţia moldovenească, exprimându-şi îngrijorarea faţă de recentele decizii ale Tiraspolului, a solicitat precizări cu privire la eventualele efecte ale acestora asupra liberei circulaţii a persoanelor, precum şi asupra securităţii din regiune.

În contextul examinării subiectelor ce ţin de domeniul educaţiei, participanţii au efectuat un schimb de opinii pe marginea proiectelor de documente referitoare la soluţionarea problemelor cu care se confruntă şcolile moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, precum şi a altor subiecte actuale din domeniu. În acest sens, delegaţia moldovenească şi-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul în baza propunerilor înaintate de OSCE.

Participanţii la negocieri au discutat în detaliu problemele ecologice, după care reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au semnat o decizie protocolară menită să impulsioneze activităţile în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi ocrotirii ecosistemului rîului Nistru. Conform deciziei respective, grupurile de lucru privind măsurile de consolidare a încrederii în sfera agriculturii şi ecologiei urmează să definitiveze în timpul apropiat un plan comun de acţiuni.

În cadrul rundei au fost trecute în revistă şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse în vederea demontării funicularului de peste râul Nistru din preajma oraşelor Rezina şi Râbniţa, evacuarea din regiunea transnistreană a surselor radioactive scoase din uz, aspectele economice, inclusiv crearea spaţiului economic unic, promovarea interacţiunii dintre organele de protecţie a ordinii publice şi de luptă împotriva crimei organizate, ş.a.

Participanţii la şedinţă au convenit să continue la următoarele reuniuni discuţiile pe marginea subiectelor de pe agendă, asupra cărora nu s-a reuşit obţinerea unor înţelegeri, precum şi asupra celorlalte chestiuni ce figurează pe Agenda comprehensivă a procesului de negocieri în formatul 5+2. Următoarea rundă de negocieri este planificată pentru începutul lunii octombrie la Bruxelles, Belgia.

Timpul.md via Moldpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *