Viitorul Republicii Moldova este în mâinile lui Vlad Filat
În aceste condiţii, clasa politică, dar în special partidele care fac (sau, de fapt, au făcut) parte din AIE trebuie să depună toate eforturile, să lase deoparte ranchiuna şi frustrările personale pentru a salva ţara de un nou haos care s-ar instaura în cazul unui nou scrutin electoral.
Dar, în situaţia creată, Partidul Liberal Democrat şi în special şeful său, Vlad Filat sunt cei care pot salva situaţia şi stopa procesul care poate distruge Republica Moldova şi tot ce a construit, sau a încercat să construiască până acum această Alianţă pentru Integrare Europeană.
Nu vreau acum să învinuiesc pe nimeni şi nu vreau sa ţin apărarea cuiva, dar trebuie să recunoaştem că totul a pornit de la declaraţia PLDM de a se retrage din acordul AIE. Nu poate fi contestat faptul că Vlad Filat a avut dreptate. Da, într-adevăr lucrurile merg prost. Da, într-adevăr corupţia, birocraţia, reformele cu jumătate de măsură afectează procesul de integrare europeană. Da, într-adevăr instituţiile statului nu funcţionează aşa cum ar trebui, pentru că răspund comenzilor politice. Ceea ce ar fi trebuit însă să recunoască Vlad Filat la 13 februarie este că aceasta nu se întâmplă numai din cauza lui Vlad Plahotniuc, dar şi a sa şi a colegilor săi de partid, ori, înregistrările convorbirilor telefonice ale lui Nicolae Vicol, demonstrează fără drept de replică acest fapt.
Până la urmă, Filat a făcut o propunere salutabilă – şi anume necesitatea reformării AIE, a regândirii modului de funcţionare a acesteia. Modul în care a făcut-o lasă însă loc pentru multe semne de întrebare. Dar acum, nici asta nu mai este important. Situaţia a degradat la maximum, iar acum Republica Moldova este în pragul anticipatelor. Toată clasa politică poate contribui pentru a fi evitate, dar cel care are un rol decisiv este premierul Vlad Filat.
Soluţia optimă este să-şi dea demsia până marţi şi să înceapă dialogul cu celelalte două partide din AIE pentru a reconstrui o nouă coaliţie majoritară democratică. Filat trebuie să-şi dea demisia nu pentru că aceasta i-a cerut Lupu, dar pentru că aceasta este singura soluţie de a salva ţara. El a declarat miercuri la Moldova 1 că este gata să facă şi doi paşi înapoi dacă va fi nevoie. Iată că unul dintre aceşti paşi ar fi demisia, care ar face posibilă începerea negocierilor şi continuarea guvernării într-o altă alianţă, să sperăm una mai bună. Şi, cel mai important, Vlad Filat trebuie să înţeleagă că trebuie să demisioneze până MARŢI, 5 martie, pentru că pe urmă poate fi târziu.
Premierul vede demisia sa ca pe o înfrângere personală, dar nu trebuie să uite că de acţiunile sale depinde soarta unei ţări întregi, iar declaraţiile sale precum că dacă îşi dă demisia vor avea loc alegeri anticipate nu au nimic comun cu realitatea, pentru că nciunde în lume plecarea premierului nu înseamnă blocarea activităţii ţării şi, cum se spune la noi, „sfârşitul lumii”.
Preierul trebuie să înţeleagă că acest „armageddon” pe care încearcă el să ni-l prezinte pentru cazul în care îşi dă demisia, se va produce doar dacă va continua să se ţină de funcţia sa cu orice preţ, fără a lua în calcul interesele statului. În acelaşi timp, Vlad Filat ar trebui să-şi dea seama că după tentativele nereuşite de a-şi deconspira aliaţii (sau oponenţii) politici, a căzut singur în capcana (interceptărilor telefonice) şi şi-a pierdut credibilitatea atât pe plan intern, dar mai ales pe cel extern. Credeţi că Angela Merkel sau Jose Manuel Barroso ar mai sta de vorbă acum cu Filat după ce toată Europa a aflat cum prim-ministrul Republicii Moldova dă indicaţii la fisc căror firme să le fie reduse controalele, iar căror să le fie blocate conturile?
Şi ultimul, dar nu cel din urmă argument: Este cunoscut de toţi că lupta lui Filat este îndeptată de fapt împotriva unui singur om – Vlad Plahotniuc. Iată că Plahotniuc nu mai este în funcţia pe care a ocupat-o. I-a fost lichidată funcţia, biroul i-a fost luat, şi-a dat demisia şi s-a aşezat frumuşel în scaunul de deputat. Din câte se pare nu s-a întâmplat nimic grav din aceasta. Atunci, ce se poate întâmpla dacă şi premierul va lua acest exemplu şi va ceda, cel puţin temporar pârghiile pe care le deţine în prezent? Oare fără indicaţii la telefon s-ar prăpădi Republica Moldova?
Vlad Filat a intrat în politică cu binecunoscutul slogan „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”. În situaţia creată astăzi, premierul ar trebui să înţeleagă că acest slogan mai poate fi realizat doar dacă nu va permite comuniştilor să-şi realizeze planul pe care îl coc de peste trei ani de zile. Şi anume distrugerea alianţei necomuniste, provocarea alegerilor anticipate şi revenirea lor la putere.
Deci, astăzi depinde doar de premierul Vlad Filat, dacă în acest an Republica Moldova va mai semna, sau cel puţin va parafa Acordul de asociere la UE şi va fi creată zona de liber schimb. Astăzi depinde doar de premierul Vlad Filat dacă Republica Moldova va fi privită în continuare de UE ca o „poveste de succes” şi nu ca o nouă dezamăgire, precum Ucraina sau Georgia, unde tot din cauza unor persoane care şi-au pus interesele proprii în faţa celor ale societăţii, au revenit la putere forţele antieuropene. Şi, în sfârşit, astăzi doar Vlad Filat poate opri războiul politic, poate evita alegerile anticipate şi poate într-adevăr contribui la procesul de integraree europeană a Republicii Moldova. Soluţia pentru acestea este însă să renunţe la interesele personale şi de partid, să nu pună interesele sale în faţa intereselor cetăţenilor şi să nu satisfacă visul de aproape patru ani la comuniştilor de a distruge Alianţa pentru Integrare Europeană. Vlad Filat mai are patru zile pentru aceasta, iar soluţia ar fi ca marţi, când se va întruni parlamentul să nu mai fie necesar să examineze moţiunea de cenzură. Viitorul Republicii Moldova depinde, în cea mai mare parte, deVlad Filat, care ar trebui să-şi dea seama că „незаменимых людей нет”.
Liviu Melniciuc, infoMOLDOVA.net