Actualitate

Vinurile se scumpesc cu 10-15%. Majorările de preț au loc „în cascadă”

Majorările de preț au loc “în cascadă”, nefiind legate de o decizie administrativă sau o dată anume. De exemplu, un producător de spumante a anunțat, încă din decembrie 2021, o majorare de preț de 10%. Un alt mare producător de vin a înștiințat distribuitorul despre modificarea prețurilor din 1 februarie 2022, scrie Fine Wine.

De exemplu, o sticlă de vin care costa anul trecut 120 de lei, se vinde acum cu 135 de lei. Creșteri mai mari de prețuri se resimt, mai ales, în zona vinurilor premium, unde vorbim de majorări de la 310 la 375 de lei, de exemplu.

„Ajustarea prețurilor va dura două săptămâni – o lună, astfel încât spre sărbătorile de Paști, deja pe rafturi vom vedea, în mare parte, prețuri noi”, a estimat pe Fine Wine un observator al pieței.

Trendul este dat de 2-3 producători mari, după care și restul operatorilor își adaptează politica comercială. Deja, și câțiva mici producători au operat modificări. Creșterea prețurilor este cauzată de prețurile mai mari la materia primă.

Doi ani la rând, în 2020 și 2021 au fost înregistrate recolte antirecord, cauzând scumpirea strugurilor la fabricile de procesare. De asemenea, producătorii dau vina pe tehnologiile mai scumpe (creșteri record la inox), la sticlă, creșterea tarifului la gaz, dar și scumpirea așteptată a energiei electrice.

Și divinurile cresc în preț, cu 3-10%, inclusiv datorită accizelor mai mari în 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *