Social

Viteza şi alcoolul fac mii de victime pe şosele

Un convoi de câteva maşini strivite în accidente rutiere a efectuat ieri un marş demonstrativ pe străzile capitalei, după care a staţionat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Aici câteva zeci de persoane s-au adunat pentru a comemora victimele accidentelor rutiere. Oamenii au aprins lumânări, au păstrat un minut de reculegere şi au ridicat la cer baloane albe în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere.

Manifestaţiile cu sloganul „Aprinde o lumânare pentru cei care nu mai sunt. Nu lăsa să se aprindă o lumânare şi pentru tine” au fost organizate cu ocazia Zilei mondiale de comemorare a victimelor traficului rutier de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Rutieră, Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Acţiunile au avut drept scop sensibilizarea opiniei publice privind consecinţele tragice ale accidentelor rutiere şi schimbarea comportamentului în trafic.

„În R. Moldova, numai în decursul a zece luni ale anului curent, au fost înregistrate 2.355 de accidente rutiere, soldate cu 344 de morţi, inclusiv 31 de copii. Alte 2.999 de persoane, între care 550 de copii, au fost traumatizate”, a menţionat Vladimir Caba, şef adjunct al Direcţiei Poliţie Rutieră, în cadrul mitingului. Iar ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a ţinut să remarce că „pierderile de vieţi omeneşti sunt o plată prea scumpă pentru deplasarea rapidă şi confortabilă”.

Cauzele majorităţii accidentelor rutiere sunt viteza excesivă, neutilizarea centurii de siguranţă şi conducerea în stare de ebrietate. Întrucât peste 85% din accidente se produc din vina conducătorilor auto, iar fiecare al 16-lea accident este provocat de pietoni, organizatorii mitingului au îndemnat participanţii la trafic să nu depăşească limita de viteză legală, să-şi cupleze centura de siguranţă şi să evite conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, chiar şi în cantităţi minore, iar pietonii – să circule numai pe trotuare sau pe pistele special amenajate, să traverseze prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa.
Adunaţi în PMAN, oamenii au aprins lumânări în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în accidente, iar la finele manifestaţiei au înălţat zeci de baloane albe, care semnifică sufletele victimelor implicate în accidente.

„Am venit în Piaţă pentru a comemora victimele accidentelor rutiere. Trebuie să se vorbească despre aceste fapte, pentru ca să nu se mai întâmple atât de multe accidente, ca şoferii să fie mai atenţi. Şi eu sunt conducător auto şi cred că şoferii noştri trebuie să fie mai responsabili la drum, ca să nu pună în pericol atât viaţa lor, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic”, a menţionat Ilie Guţan, un chişinăuian venit în PMAN.

În luna octombrie 2005, Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care a invitat guvernele să celebreze anual, în a treia duminică a lunii noiembrie, Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *