Vizita lui Barroso, președintele Comisiei Europene, la Chișinău adaugă vizibilitate R. Moldova
Au mai rămas ore numărate până la vizita, în premieră, a lui Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene (CE) la Chișinău, programată pentru zilele de 29 și 30 noiembrie. Deși agenda oficială a înaltului oficial nu a fost dată publicității punct cu punct, din surse oficiale am aflat că vizita lui J. M. Barroso va începe la Cricova.
Totodată, comisarul european are prevăzut în program, pe lângă discursul oficial de vineri de la Palatul Național „Nicolae Sulac”, întrevederi de rang înalt cu prim-ministrul RM, Vlad Filat, președintele Parlamentului, Marian Lupu, întâlniri cu liderii fracțiunilor parlamentare, dar și un dineu oferit de președintele RM, Nicolae Timofti.
Anterior, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel, declara că vizita președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este un semnal foarte important care a urmat după importanta vizită a cancelarului Merkel. „Cred că este dat un alt semn R. Moldova, și anume că Moldova este pe drumul corect. Este un semn de încurajare dat Guvernului moldovean, dar și populației din Moldova ca să continue procesul de reforme, chiar dacă ar putea fi încercări grele”, a spus Dirk Schuebel.
„RM este unica șansă pentru succesul Parteneriatului Estic”
Experții cataloghează vizita înaltului comisar în R. Moldova drept una foarte importantă și încă un pas al R. Moldova pe calea integrării europene. Solicitat de TIMPUL, Eugen Revenco, director executiv la Forumul moldo-german, a menționat că, pe lângă numeroasele vizite ale oficialilor europeni, care au avut loc în ultimii trei ani, vizita președintelui Comisiei Europene este o încununare a acestor vizite din partea înalților oficiali din Uniunea Europeană.
„Nu putem spune că acest moment este o recunoaștere a valențelor europene a RM, întrucât semnale pozitive din partea CE am avut încontinuu. Această vizită este un element suplimentar, care adaugă vizibilitate R. Moldova. Mai mult, este vorba și despre Politica de Vecinătate Estică a UE și în această vecinătate R. Moldova este, la momentul actual, unica șansă pentru succesul Parteneriatului Estic (PE)”, a spus Eugen Revenco.
Totodată, directorul executiv al Forumului moldo-german a relatat că, dacă ar fi să analizăm involuțiile care au loc în Ucraina, stagnarea, în cel mai bun caz, în Belarus sau faptul că nici Caucazul nu produce istorii de succes pe măsura așteptărilor în comparație cu dinamica care o văd oficialii europeni în Moldova este ceea ce poate constitui un mic succes în Politica Europeană de Vecinătate.
„Faptul că înaltul comisar vine într-o țară a Europei de Est vorbește despre o canalizare a atenției din partea CE în acest areal și este un lucru care nu poate fi ignorat de comunitatea diplomatică. De asemenea, contează foarte mult conținutul discuțiilor care vor fi purtate la Chișinău și, spre deosebire de alte vizite, aceasta se axează pe conținutul discuțiilor și pe înțelegerile care vor avea loc”, a afirmat Eugen Revenco.
De asemenea, Nicu Popescu, expert în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe de la Londra, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Bruxellesul își dorește o vecinătate prosperă și democratică. „Și astăzi, R. Moldova este acea țară care se află pe o traiectorie foarte bună. Și o țară care are potențialul nu pur și simplu de a fi o poveste de succes a PE, ci chiar un stat care se poate mișca în direcția aderării la Uniunea Europeană”, a spus Nicu Popescu.
Traficul din Chișinău în zilele de joi și vineri ale acestei săptămâni va fi bulversat de măsurile de securitate care vor fi luate cu ocazia vizitei președintelui Comisiei Europene. Totodată, este posibil ca măsurile de securitate să fie similare cu cele din timpul prezenței la Chișinău a cancelarului german Angela Merkel, inclusiv sudarea gurilor de canal, verificarea zonelor de către experți geniști, prezența lunetiștilor în punctele cheie ale traseului etc., a afirmat Dorin Recean, ministrul de Interne.
Comisia Europeană (CE) este organul executiv al Uniunii Europene. Comisia este responsabilă pentru întocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor și apărarea tratatelor Uniunii, precum și coordonarea activităților curente ale Uniunii. CE funcționează ca un cabinet de guvern, format din 27 de membri cunoscuți în calitate de „comisari”. Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru în Comisie, iar aceștia sunt obligați să reprezinte interesele comune ale UE, și nu interesele naționale ale statului din care fac parte. Unul dintre cei 27 este președintele Comisiei, în prezent, Jose Manuel Barroso, cel de-al 11 președinte al CE, care este propus de Consiliul European și ales de către Parlamentul European.
Jose Manuel Barroso, după ce, timp de doi ani, a fost prim-ministrul Portugaliei, în 2004 a fost numit președinte al CE, fiind ales în unanimitate de executivele celor 25 de state membre ale UE. Ulterior, Barroso a fost reales în funcție și pentru al doilea mandat. În timpul primului său mandat de președinte al CE, următoarele aspecte importante au fost pe ordinea de zi a Comisiei: Turcia aplică pentru aderarea la UE, Reforma instituțiilor (Tratatul de la Lisabona), Directiva Bolkestein, care vizează crearea unei piețe unice pentru servicii în cadrul UE, Strategia de la Lisabona, înființarea Institutului European de Inovare și Tehnologie, elaborarea pachetului UE privind schimbările climatice ș.a.
MAI informează că, în scopul eficientizării măsurilor de protecție și pază ale membrilor delegației oficiale, între străzile N. Iorga – București – M. Cebotari – 31 August 1989 va fi instituit un perimetru închis, supus unui regim special de control și acces. Intrarea în acest perimetru se va efectua în baza legitimării cu ecusonul de identificare și invitațiilor, iar locuitorii sectorului – în baza buletinelor de identitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!