Actualitate

Vladimir Putin a sosit în Ungaria, unde va discuta cu premierul Orban despre livrările de gaz rusesc

Imediat după sosire, Putin va depune o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut, apoi va participa la ceremonia de deschidere, după o restaurare de anvergură, a complexului memorial dedicat soldaților sovietici, amplasat în cimitirul central din Budapesta, a precizat consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov.

‘Acest eveniment este dedicat, desigur, jubileului de 70 de ani de la eliberarea Budapestei’, a explicat Ușakov. Consilierul lui Putin a amintit că pe teritoriul acestui complex memorial sunt înhumați peste 5.000 de soldați sovietici.

După aceasta, Putin va purta negocieri cu Orban, inițial în tete-a-tete, apoi în cerc restrâns și ulterior în format de dineu de lucru. Apoi va avea loc semnarea de documente comune și o conferință de presă. La final, Putin va avea o întrevedere cu președintele Ungariei.

Ușakov a precizat că întrevederile precedente dintre Putin și Orban au avut loc la 31 ianuarie 2013, precum și la 14 ianuarie și 13 iulie 2014. De asemenea, la 7 decembrie 2014, cei doi lideri au discutat la telefon.

Potrivit lui Iuri Ușakov, pentru semnare au fost pregătite cinci documente: privind cooperarea interregională, în domeniul învățământului universitar, al sănătății, privind deschiderea unui consulat al Ungariei în regiunea rusă Kazan, precum și în vederea pregătirii de personal în domeniul nuclear.

Unul dintre subiectele negocierilor se va referi la cooperarea celor două țări în domeniul gazifer, inclusiv în vederea prelungirii sau încheierii unui nou acord ruso-ungar pentru livrările de gaz rusesc. ‘Contractul în vigoare expiră în decembrie 2015. Fără îndoială, acest subiect va fi discutat’, a spus Ușakov, precizând că discutarea acestei teme se va face inclusiv în contextul renunțării de către Rusia la proiectul de gazoduct ‘South Stream’.

De asemenea, Putin și Orban intenționează să discute despre construcția a două noi blocuri energetice la centrala nucleară din Paks. ‘Contractul se ridică la aproape 10 miliarde de euro, iar 80% din această sumă este asigurată printr-un credit rusesc. Deja la această oră centrala produce 40% din energia electrică a Ungariei’, a subliniat Ușakov.

Potrivit lui Ușakov, în timpul negocierilor se va discuta și despre cooperarea dintre cele două țări în domeniul agriculturii și al sănătății.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *