Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat Crucea Roșie că nu face nimic să protejeze drepturile prizonierilor de război. Totodată, el a cerut organizației să întreprindă de urgență o misiune în estul țării ocupat de ruși, la centrul de detenție Olenivka din regiunea Donețk, acolo unde în luna iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși în atacurile cu rachete asupra lagărului. Pe de altă parte, șeful cancelariei prezidențiale al preșpedintelui ucrainean a dat și el un ultimatum Comitetului Internațional al Crucii Roșii: dacă nu lansează o misiune în trei zile, autoritățile de la Kiev o vor face singure.
Zeci de prizonieri ucraineni – mulți apărători de la Azovstal – au murit în lagărul Olenivka într-o explozie în luna iulie. Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer închisoarea pentru a ascunde faptul că a torturat și ucis prizonieri, transmite Digi24.
„Cred că Comitetul Internațional al Crucii Roșii nu este un club cu privilegii în care să fie plătiți și să se bucure de viață. Crucea Roșie are obligații, în primul rând de natură morală. Crucea Roșie trebuie să-și îndeplinească mandatul. Există Olenivka (centru de detenție din regiunea Donețk, n.r.). În fapt, un lagăr de concentrare în care sunt ținuți prizonierii noștri. Accesul acolo este necesar, așa cum a fost stipulat. Crucea Roșie poate face acest lucru”, a declarat Volodimir Zelenski.
De asemenea, liderul de la Kiev, a spus că ar putea fi organizată o misiune în lagărul de prizonieri similară cu cea a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși în august: „Crucea Roșie poate face ca acest lucru să se întâmple. Dar trebuie să încerci să se întâmple”.
Șeful cancelariei prezidențiale, Andriy Yermak, a dat termen Crucii Roşii să viziteze închisoarea Olenivka din Doneţk: trei zile.
„Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieți umane”, a scris el pe pagina sa de Twitter.
Luna trecută, Crucea Roșie a încercat să obțină accesul în tabără, dar a transmis că a fost refuzată de autoritățile ruse.
Închisoarea Olenivka se află sub controlul autorităților susținute de Rusia din Donețk din 2014.
Andriy Yermak a declarat că a ridicat problema misiunii în timpul unei videoconferințe cu oficiali ai CICR și ai altor organizații internaționale. De asemenea, el a cerut ca această călătorie să fie făcută până luni.
„Ucraina… va contribui la această misiune în toate modurile posibile”, a transmis el pe canalul de Telegram, adăugând că nu înțelege de ce nu a fost încă aranjată o misiune de inspectare a Olenivka.
Luna trecută, directorul general al Crucii Roșii, Robert Mardini, a declarat că sunt în desfășurare discuții cu autoritățile ruse cu privire la accesul la Olenivka – dar că în cele din urmă accesul a fost refuzat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!