Externe

Volodimir Zelenski, între bombele rusești și „sinuciderea” politică

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și consilierii săi au declarat în ultimele zile că nu doresc să cedeze rușilor niciun petic de pământ în războiul declanșat de Putin. Deși este susținută de majoritatea ucrainenilor, această poziție ar putea afunda în cele din urmă actuala conducere de la Kiev în nisipurile politice mișcătoare, generate de noile realități de pe linia frontului. 

Un sondaj al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, realizat în luna mai, arată că 82% dintre ucraineni sunt împotriva cedării vreunui teritoriu al Ucrainei în mâinile invadatorilor ruși. Mai mult, atrocitățile comise de armata rusă au întărit îndârjirea cu care ucrainenii vor să-și apere țara.

De altfel, liderul de la Kiev a afirmat în repetate rânduri că luptătorii săi sunt capabili să respingă forțele ocupante.De asemenea, el a mai sugerat că aceștia doresc să împingă Rusia înapoi nu doar la liniile de ocupație de dinainte de 24 februarie 2022, ziua începerii invaziei, ci să elibereze și teritoriile anexate de Moscova în timpul incursiunii militare din 2014. 

Presiunea negocierilor

Dacă Volodimir Zelenski și consilierii săi vor trebui să se confrunte într-o zi cu realitățile unor noi cuceriri ale rușilor și să revină la masa negocierilor, luând în considerare anumite concesii teritoriale, acest scenariu l-ar putea lăsa pe președinte în mijlocul unor turbulențe politice devastatoare, susține Steven Pifer, fost ambasador al SUA în Ucraina.

„Zelenski va trebui să ia niște decizii cu adevărat dificile, alegând între ce fel de concesii să facă și protejarea pozițiilor sale de principiu. El va trebui să decidă ce fel de concesii ar putea face și care dintre acestea ar fi acceptabile pentru publicul ucrainean.”, a declarat Pifer pentru site-ul american de știri „The Daily Beast”. „Cred că va fi o decizie foarte, foarte dificilă, dacă vor ajunge la acest punct, în cadrul unei negocieri”, a adăugat el.

Iar Zelenski pare să știe că întoarcerea la masa negocierilor este doar o chestiune de timp. Deși a declarat, săptămâna trecută, că războiul se va decide pe câmpul de luptă, liderul de la Kiev a recunoscut că, în cele din urmă, va încerca să ajungă din nou la o înțelegere.

„Victoria trebuie obținută pe câmpul de luptă!”, a spus Zelenski. Dar „orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, a adăugat el. 

Voința populară

La începutul războiului, oficialii ucraineni au venit la masa tratativelor cu rușii, în încercarea de a ajunge la un acord. Dorința inițială a lui Zelenski de a lua în calcul o eventuală înțelegere cu Moscova a fost primită, însă, cu numeroase reproșuri din partea ucrainenilor, care au pus la îndoială raționamentul președintelui lor. 

Pe măsură ce războiul a continuat și populația civilă a devenit victima atrocităților rusești, ucrainenii s-au îndârjit și mai mult împotriva trupelor invadatoare, iar ideea unor negocieri a dispărut total. 

„Atitudinile s-au înăsprit în Ucraina, atât în cadrul guvernului, cât și în rândul populației și, prin urmare, chiar dacă Zelenski ar vrea să facă unele dintre concesii pe care le-ar fi luat în considerare în urmă cu 10 sau 11 săptămâni, nu sunt sigur că populația ucraineană ar accepta asta acum.”, a precizat Pifer.

Se apropie ziua judecății 

Consecințele asupra lui Volodimir Zelenski s-ar putea răsfrânge în mai multe moduri. Din punct de vedere politic, poziția președintelui s-a schimbat de la începutul mandatului său. Înainte ca Putin să invadeze Ucraina, ratingurile sale de aprobare pe plan intern erau la pământ. Chiar și în perioada premergătoare invaziei, liderii mondiali i-au pus la îndoială judecata, atunci când acesta a încercat să nege gravitatea planurilor lui Putin pentru Ucraina și nu și-a mobilizat rapid rezerviștii.

Dar, atunci când a început războiul, liderul ucrainean a făcut față momentului, ieșind în stradă și luptând alături de concetățenii săi, după ce a refuzat propunerea de a părăsi Kievul. Ulterior, el a devenit un „președinte al poporului” și un simbol internațional al rezistenței contra agresiunii rusești. 

Deși se confundă în momentul de față cu voința poporului ucrainean de a învinge Rusia, Volodimir Zelenski este amenințat, la rândul său, de ultimele victorii înregistrate de ofensiva rușilor pe frontul de est. 

Nu este foarte clar cât de mult timp va mai dura aura sa de erou, mai ales atunci când va trebui să înceapă să ia decizii pline de încărcătură politică pentru a ajunge la o pace reală, susține Orisia Lutsevich, șefa Forumului pentru Ucraina din cadrul Programului Rusia și Eurasia de la „Chatham House”, grup de experți cu sediul la Londra. Dacă Zelenski fie și numai se apropie de masa negocierilor, viitorul său politic ar putea fi terminat, spune Lutsevich. 

„Acesta ar putea fi, de fapt, începutul sfârșitului popularității lui Zelenski, dacă se duce la negocieri!”, precizează ea. „El are o linie foarte fină pe care trebuie să meargă, atunci când există un fel de înțelegere negociată”, adaugă analista politică, citată de „The Daily Beast”. 

Intrarea în tratative politice cu Rusia în acest moment ar fi asemănătoare unei sinucideri politice, precizează și Olena Lennon, profesor adjunct de Științe Politice și Securitate Națională la Universitatea din New Haven.

„Dacă Zelenski ar începe să facă acum concesii, el știe că ar exista o reacție negativă, deoarece cunoaște foarte bine părerea opiniei publice. Ar fi, de altfel, sfârșitul carierei sale!”, spune Lennon, sugerând că, într-un asemenea scenariu, o clasă de lideri cu experiență ar putea să apară pentru a-l contesta pe președinte. „Dacă ar face vreo concesie, ar exista o mișcare socială masivă împotriva sa!”, afirmă Lennon. 

În plus, având în vedere determinarea ucrainenilor de a-i da afară din țară pe agresorii ruși, luptele contra trupelor Moscovei ar continua cel mai probabil oricum, indiferent de eventualele concesii prezentate de administrația Zelenski la o masă de negociere, chiar dacă ar lua forma unui război de gherilă. 

Blocați în război

Volodimir Zelenski se află probabil acum în siguranță din punct de vedere politic, deoarece discuțiile despre încheierea bătăliilor și concesiile nu sunt încă pe masă, afirmă Andrew Lohsen, fost ofițer la OSCE, în cadrul Misiunii speciale de monitorizare în Ucraina.

„În acest moment nu suntem într-un punct în care orice fel de concesii teritoriale ucrainene sunt în cărți.”, susține Lohsen, fost analist la Departamentul de Stat, citat de „The Daily Beast”. „Până când nu vom ajunge la o etapă în care Ucraina se va confrunta cu adevărat cu probleme logistice tot mai mari sau cu incapacitatea de a alinia efectiv o forță defensivă competentă, nu cred că vom avea prea multe discuții despre concesii teritoriale”, adaugă el. 

Oficialii ucraineni nu vor face probabil presiuni pentru negocieri pe termen scurt, deoarece încă mai cred că îi pot împinge pe ruși afară și se tem să îi ofere lui Putin ceea ce ar putea părea o recompensă pentru invazie, este de părere și Bill Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, care a ocupat funcția de însărcinat cu afaceri ad-interim în Ucraina, din 2019 până în 2020.

„Negocierea, în acest moment, ar îngheța controlul rusesc asupra unor porțiuni din sud-estul Ucrainei.”, este de părere Taylor, care rezumă astfel actuala situație de pe frontul ucrainean. 

Sursa: Jurnalul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *