Vom plăti mai scump pentru energia electrică
Compania de furnizare a energiei electrice şi Ministerul Economiei au declarat că vor veni mâine cu un comunicat de presă în care vor anunţa noile tarife.
Potrivit reprezentantului companiei INTER RAO EES, care controlează Centrala de la Cuciurgan, citat de RIA Novosti, preţul curentului electric pentru anul 2012 a fost majorat cu 13,2% şi va constitui 6,9 cenţi pentru un kilowatt/oră. Noul contract mai prevede livrarea electricităţii în cantităţi de 3,3 miliarde kWh pe an. Iniţial, grupul rus INTER RAO EES solicitase un preţ de 7,3 cenţi pentru un kW, adică o majorare cu circa 20 la sută, motivând cererea prin creşterea preţului la gazele naturale. „Până pe 1 aprilie, autorităţile moldoveneşti au refuzat să accepte noile tarife, însă, după deconectare, acestea au semnat contractul. Urmează ca el să fie avizat de autorităţi”, a menţionat reprezentantul companiei ruseşti.
Totodată, statul încă nu s-a putut înţelege cu furnizorul ucrainean Power Trade privind preţul energiei importate, aceasta fiind sustrasă din reţelele ucrainene.
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat în cadrul unei emisiuni difuzate de Prime TV, că R. Moldova poate racorda, în decurs de 10 zile, trei linii de înaltă tensiune de 110 kV la sistemul energetic al României, care este diferit de cel al R. Moldova. Potrivit ministrului, prin cele trei linii ar putea fi asigurat circa 30 la sută din necesarul energetic al ţării.
Contractele de livrare a energiei electrice de către compania ucraineană Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan au expirat pe 31 martie curent. Anterior, Moldova achiziţiona energie electrică la preţul de 6,1 cenţi pentru un kilowatt.
Alexandru Fală, expert IDIS „Viitorul”:
R. Moldova s-a pomenit într-o situaţie alarmantă. Nu avem soluţii pe termen scurt şi mediu. Am putea încerca să ne conectăm la sistemul energetic român, dar vom putea fi asiguraţi cu doar 30% din necesarul de energie electrică. Reţelele noastre trebuie ajustate la cele româneşti. Vom fi nevoiţi să ne conformăm tarifelor cerute şi populaţia va fi nemulţumită.
Statul ar putea veni cu subvenţii, dar nu ştiu dacă va risca să schimbe structura cheltuielilor bugetare. Securitatea energetică este o problemă gravă pentru Moldova. Pentru prima dată în 20 de ani de independenţă „ne putem arde” din această cauză. Toate proiectele alternative necesită investiţi mari şi mult timp pentru construcţie, deşi acestea nu ne vor putea asigura consumul total de energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!