Actualitate

Voronin a luat-o razna. Unde se va ascunde?

Vladimir Voronin nu mai gandeste limpede, considera numerosi adversari politici sau analisti straini, inclusiv rusi de la Moscova. Fie din cauza varstei, fie pe fond bahic, generalul de militie se comporta tot mai straniu, iar apropiatii se intreaba daca mai poate ramane in fruntea Partidului Comunistilor. I-a intrat spaima in oase si reactioneaza bizar. „Da semne clare de nervozitate. Dupa ce victoria comunistilor in alegeri s-a transformat intr-o infrangere (Opozitia a provocat dizolvarea Parlamentului), conducatorul lor nu mai crede la fel de mult intr-un nou succes”, este de parere publicatia „lenta.ru” de la Moscova. Voronin se teme ca Rusia il lasa din brate si ca va prefera un combatant mai moderat. Mai mult, Moscova ar putea provoca „o revolutie oranj” la Chisinau! Politica si paranoia merg mana in mana frecvent.

„Ca la baia armeneasca…”

Analiza psihologica merge la subtext: „Faptul ca Voronin se simte nesigur se poate vedea din discursul lui: anterior isi permitea sa-i numeasca pe adversari „debili” si „oligofreni”, dar acum a trecut la jigniri brutale. Referindu-se la negocierile cu Opozitia, Voronin a spus ca-i era „foarte neplacut sa discute si sa se uite la mutra lui Urechean. Felul in care s-a manifestat pune la indoiala nu numai nivelul de cultura al vorbitorului, dar si starea lui psihica”, noteaza „lenta.ru”. Pe primarul Chisinaului il percepe drept adversar direct, fiindca este si cel mai mediatizat, mai „vizual”. De aceea, insultele cele mai gogomane trebuie aruncate in aceasta directie: „Lui Chirtoaca trebuie de deschis slitul si de introdus acolo un sobolan. Oricum, el ii holtei. Le-am propus o coalitie larga in Parlament. Dar ei parca erau la „baia armeneasca”, cine va ridica primul sapunul de pe podea. Toti se gandeau ca il va ridica Urechean, altii ziceau ca va fi Vlad Filat. Ca rezultat, nimeni nu a riscat sa ridice sapunul”, a povestit Voronin.

Bastanul mafiotilor bolsevici le-a promis rusilor ca-i lasa pe vecie la Tiraspol si la Tighina, ca va reoficializa limba rusa la Chisinau, evident, daca va fi sustinut sa ramana la putere. „Pana acum, Rusia a acceptat un asemenea politician in fruntea Moldovei. (Care „Moldova”? – n.n.) Moscova chiar este dispusa sa nu observe prezenta lui Rosca in Guvern. Rusia a anuntat acordarea creditului de 500 de milioane de dolari dupa ce Voronin l-a numit vicepremier pe „luptatorul cu pericolul rusesc”. O asemenea atitudine binevoitoare ar putea fi explicata prin faptul ca, in schimbul ajutorului financiar, Chisinaul a promis Rusiei ceva foarte atragator (in afara „prieteniei stranse”). Nu este exclus ca autoritatile moldovene sa fi fost de acord sa cedeze in relatiile cu Transnistria”, noteaza „lenta.ru”. Chestia asta mi-aminteste de o anecdota care circula si pe la noi. Dupa ce a dat lovitura de la Teheran prin revolutia islamica, Leonid Brejnev ii scria lui Khomeini: „Aliosa, tunde-ti barba si vino acasa!”. Vlad Filat, presedintele PLDM, crede ca seful comunistilor va fugi la Moscova dupa alegerile din 29 iulie: „Voronin si partidul lui au guvernat autoritar, intr-o maniera criminala.

Cel care a luptat impotriva statalitatii este insusi Voronin. El este criminalul, el a arestat, a maltratat, a ucis. El va purta raspunderea, chiar daca va fugi la Moscova”. Intr-adevar, Rusia este singura destinatie pentru Voronin, daca va pierde alegerile. Serafim Urechean, pe care l-a trimis sa salte sapunul din „baia armeneasca”, nu-l iarta: „Acest individ – altfel nu-l pot numi – a facut asa, incat tineretul nostru nu mai are niciun viitor in R. Moldova. Oamenii care au muncit la noi in tara sunt sortiti pieirii, iar ceilalti supravietuiesc doar din ceea ce se scurge printre degetele lui Voronin”. Si ca sa nu aiba dureri de cap noi, Voronin a mai nascocit o lege care le ingradeste studentilor dreptul la vot. Daca vor sa voteze in localitatile de domiciliu, tinerii aveau obligatia sa depuna la primarie o cerere pana pe 26 iunie.

Studentii se afla in sesiune, nu puteau sa mearga acasa si sa depuna cereri la primarie. Pe 29 iulie, vor fi in vacanta, adica acasa, unde nu pot vota fiindca nu au depus cerere. Iese si… Lenin de la Tiraspol si anunta ca „respublica” lui nu se uneste cu R. Moldova. „Intelighentia, care in anii ’90 s-a instruit in Romania, acum pune problema identitatii nationale ca paravan pentru acoperirea intereselor nationaliste. Pogromurile de la Chisinau le fac copiii acelora care, la inceputul anilor ’90, au venit in Transnistria sa ne omoare. Atitudinea poporului nostru transnistrean fata de Romania, care in 1992 a ajutat Moldova in actiunile militare impotriva noastra, este de inteles. Si daca Chisinaul doreste sa se uneasca cu acest stat, transnistrenii nu doresc. Crearea statului nostru s-a facut cu scopul unei opozitii clare a comunitatii moldovenesti fata de cea romaneasca. Etnosul moldovenesc stravechi se pastreaza astazi numai la noi, in Transnistria, nu in Moldova vecina”, a declarat Igor Smirnov.

Blazonul nebunului

Marian Lupu, cel care a plecat din Partidul Comunistilor pentru a adera la Partidul Democrat, a inceput sa dea din cocina. Comunistii i-au propus cele mai importante functii din viata: viceministru al Economiei, apoi ministru al Economiei, presedinte al Parlamentului in 2005. „Si uite-asa am fost atras deja intr-o cursa, de care mi-am dat seama mai tarziu – economistul Marian Lupu a fost transformat in politicianul Marian Lupu, si folosit cu buna stiinta ca un blazon credibil pentru a promova ideea apropierii fata de Europa”, spune pupilul lui Voronin. Incearca sa-i convinga pe prosti ca nu face joc dublu. „Am fost foarte implicat in campania lor electorala din primavara acestui an – am vrut sa-mi platesc toate datoriile fata de ei. Acum ma simt impacat – am platit-o pana la ultima si nu le mai datorez nimic. Mark Tkaciuk nu este decat un mic detaliu al unei masinarii politice autoritare si un purtator de cuvant al unor idei care devin tot mai periculoase. Cert este ca nu voi vota un presedinte comunist”, a adaugat Marian Lupu. Exista destule voci care considera ca personajul face parte din strategia lui Voronin pentru a obtine 80% din voturi.

„Gardianul”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *