Voronin ameninţă AIE cu proteste…

„Partidele alianţei au dat dovadă de frică, crezând că-şi vor atinge obiectivele primitive odată cu plecarea celor trei din PCRM. Liderii AIE sunt de facto un grup de uzurpatori care trebuie să-şi prezinte demisia. PCRM este gata pentru preluarea conducerii ţării.
Ziua de luni a reprezentat un punct culminant, intrigi în loc de politică, vulgaritate în loc de valori. Reprezentanţii alianţei de guvernare şi trădătorii care li s-au alăturat au avut 62 de voturi pentru alegerea preşedintelui, dar ei nici măcar nu au înaintat candidatul. Criza nu constă în faptul că preşedintele nu a fost ales până acum, este invers, preşedintele nu este ales pentru că la guvernare sunt forţele crizei. Este evident că, atât timp cât la conducere va fi această alianţă, preşedintele nu va fi ales”, a declarat Voronin referitor la negocierile de ieri dintre AIE şi Igor Dodon privind identificarea unui candidat pentru funcţia de preşedinte.
Potrivit lui Vladimir Voronin, dacă, timp de 30 de zile, nu va fi stabilită data pentru alegerea preşedintelui, PCRM va cere dizolvarea Parlamentului. El este de părerea că, „după alegerile anticipate, majoritatea o va câştiga un singur partid”.
Referitor la candidatura Zinaidei Greceanâi pentru funcţia de preşedinte, liderul comunist a recunoscut că "nu prea se aştepta ca M. Ghimpu să nu o voteze pe Greceanâi, dar până la urmă acesta a fost cel mai consecvent dintre toţi".
Marian Lupu
Trebuie să vedem care este sensul ascuns al cuvintelor lui Voronin, apoi aş putea să mă dau cu părerea. După ce comisia parlamentară specială îşi va prezenta activitatea, Parlamentul va trebui să stabilească o nouă dată pentru a repeta runda ordinară de alegere a şefului statului. Noile alegeri ar trebui să aibă loc cel târziu peste o lună, în prima jumătate a lui decembrie. Să iniţiem negocierile şi să identificăm candidatul care din start va avea garantat nu mai puţin de 61 de voturi. Iar aşa-numitul „grupul lui Dodon” trebuie să ajute la alegerea preşedintelui, căci, altfel, „va fi terminat”.
Eu nu prea văd dacă ar exista temei pentru acţiunile stradale din partea comuniştilor. Dacă alianţa ar fi venit cu o propunere ca o nouă rundă de alegere a preşedintelui să aibă loc după şase luni, atunci mai puteau fi discuţii pe acest subiect…
Igor Dodon
Laudele şi încurajarea dlui Voronin aduse unionistului Ghimpu sunt de-a dreptul revoltătoare. Cu regret, am ajuns să vedem şi asemenea mutaţii politice. Observăm reapariţia în R. Moldova a fenomenului ipocrit de cooperare dintre extrema stângă (PCRM) şi extrema dreaptă (PL). Iar când extremele se cultivă reciproc, trebuie să ne aşteptăm la alte crize politice.