Moldova

Votat în prima lectură. Reacția internet magazinelor la inițiativa deputaților de a interzice vânzarea online a produselor fără fum

Amendamentul la Legea privind controlul tutunului a fost votat vineri în Parlament de către 53 de deputații din cadrul fracțiunii PAS, anterior fracțiunile PSRM și PCRM părăsind sala.

”Anul trecut, a apărut o modificare prin care s-a mărit volumul rezervorului pentru țigări electronice de la 20mg la 72mg, în contradicție absolută cu prevederile europene. Tot aici, s-a modificat legea și s-a permis vânzarea țigărilor în duty-free cu avertismente de sănătate în limba engleză, pentru a fi introduse mai comod prin contrabandă în țările europene. Astăzi, o să intervenim pe toate aceste aspecte și o să le readucem la normalitate. Prin urmare o să excludem dreptul de a comercializa on-line produse de tutun încălzit, o să introducem obligativitatea amplasării în limba română a avertismentelor de sănătate, o să reducem volumul acceptabil al rezervorului țigărilor electronice înapoi la 20mg”, a declarat autorul inițiativei, deputatul Dan Perciun, în cadrul ședinței Parlamentului.

Propunerea legislativă de a interzice vânzările online a dispozitivelor de încălzire a tutunului nu a fost consultată cu internet magazinele, operatorii on-line menționând că inițiativa contrazice realităților actuale, în era în care digitalizarea serviciilor și comerțului devine un pilon important pentru dezvoltarea economiei și afacerilor.

”Având în vedere dezvoltarea continuă a comerțului online, dar mai ales luând în considerare restricțiile impuse în perioada pandemiei de COVID-19, mult mai utilă, dar și necesară este reglementarea comerțului on-line a acestei categorii de produse, dar nu interdicția acestei forme de comerț pentru aceste produse”, a declarat manajerul de vânzări Darwin.md, Victor Moraru.

”Atât din perspectiva respectării drepturilor consumatorilor, dar și din perspectivă economică pentru comerțul național, ar fi rațional instituirea unor reguli clare pentru această formă de comerț, cum ar fi de exemplu: proceduri on-line și fizice de verificare a identității și vârstei consumatorului, controlul din partea autorităților de respectare acestor reguli, controlul calității produselor comercializate online”, a declarat Victor Moraru.

De menționat, că la nivel european dispozitivele de încălzire a tutunului fac parte din categoria produselor electronice și produselor de tensiune joase, astfel, niciun stat din comunitatea europeană nu aplică acestor dispozitive și accesorii regulile pe care le aplică produselor din tutun.

Anterior, Direcția Juridică a Parlamentului a menționat în avizul emis că inițiativa deputaților a fost înregistrată în Legislativ fără a fi respectate toate procedurile. ”Proiectul urma să fie transmis spre avizare autorităților publice responsabile, instituțiilor interesate, precum și reprezentanților societății civile. Constatăm că, proiectul de lege a fost înaintat în Parlament fără careva avize, fapt care denotă încălcarea procedurii de prezentare a proiectului de lege în Parlament”, se arată în avizul Direcției Juridice.

De asemenea, în document se menționează cu amendamentul la lege urma să fie supus analizei de impact asupra activității de întreprinzător, ceea ce nu s-a efectuat.

unimedia.info/ro 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.