VOX: Primarii despre președinți: Noi nu mai dorim bomboane!
Nina Costiuc, primar, s. Budești
Nu știu ce au de gând partidele. Eu cred că trebuie să fie consultată lumea, pentru ca, apoi, oamenii să propună candidaturi și nu partidele. Eu aș vota un om care are experiență de viață și care nu este corupt. Nu aș putea să vă dau un nume, deocamdată. Trebuie să facem unirea și să terminăm cu împărțeala asta!
Alexandru Sârbu, primar, s. Cubolta
Din partea Partidului Liberal l-aș vedea drept candidat la postul de președinte pe Dorin Chirtoacă, dar fiecare are și plusuri și minusuri. Nu știu dacă ar face față. Chirtoacă este un lider proeuropean, or, ca să fiu sincer, majoritatea manipulează pe versiunea integrării europene, dar nu prea se văd pași concreți. Cu el, însă, am merge cu pași sporiți spre UE. Cel puțin așa văd eu lucrurile.
Din partea PD, l-aș propune pe Candu. Despre el pot spune numai cuvinte de bine, deocamdată nu a fost implicat în niciun scandal, este un om onest, are o reputație bună. Nu văd în el ceva dezamăgitor.
La PLDM nu prea văd oameni tari, poate doar Tudor Deliu. Pe acesta îl cunosc ca un bun profesor, de la Academie, unde am făcut masteratul. Îl văd ca o persoană nobilă, deșteaptă, cultă.
În fine, eu foarte mult vreau să cred că vom avea un președinte proeuropean. Acum însă șansele sunt 50 la 50.
Vitalie Rusu, viceprimar, or. Dondușeni
O candidatură bună văd în Marian Lupu. În el am încredere mai multă, după cum îl cunosc, mi se pare mai aproape de adevăr. De la celelalte partide proeuropene eu nu văd candidaturi demne la postul de președinte. Nimeni nu-l merită. Eu, de pildă, nu aș vota pe nimeni din partidele lor. Din partea PLDM, nici nu-mi pot imagina cine are putea intra în cursa prezidențială. Probabil, domnul Cibotaru. Din partea Partidului Liberal, probabil Mihai Ghimpu își va înainta candidatura.
Totuși, urmărind ce se întâmplă acum, cred că va câștiga candidatul socialiștilor. Dar cum o să fie, vedem la toamnă.
Sergiu Oprea, primar, s. Corjova
Nu văd niciun candidat demn de postul de președinte al Republicii Moldova! În ziua de azi, situația este foarte complicată. În fiecare zi mă gândesc cine ar putea ocupa acest post și chiar nu știu. Vorbesc nu doar de un om care să câștige alegerile, dar și să îndeplinească toate responsabilitățile unui președinte bun. Să fie pe merite câștigate alegerile. Toți acum se rup la conducere, dar din asta nu-i niciun folos.
Deocamdată, până nu s-au anunțat candidaturile, nu vreau să mă pronunț. Partidele știu cine e mai bun din rândurile lor. Să anunțe ei cine se implică în alegeri, să se gândească ei cine merită acest loc, iar noi pe urmă o să apreciem. Nu vreau să le dau mură-n gură despre cine ar merita să fie președinte. Să aleagă singuri!
Sergiu Armașu, primar, or. Ialoveni
Nu aparțin niciunui partid și nu aș putea să mă expun asupra fracțiunilor. Aș spune că oricine ar fi, trebuie să fie o persoană integră, acceptată de întreg poporul și care merită din plin să fie președinte al țării. Ca alegător simplu, vă spun doar că merită să fie o persoană acceptată de majoritatea populației, indiferent din care partid este. Totuși, sper să avem un președinte proeuropean.
Ion Gudumac, primar, Leova
Eu cred într-un candidat comun, iar pentru aceasta, partidele trebuie să se așeze la o masă rotundă și să identifice un om. Îmi vine greu să propun o persoană de la fiecare partid în parte. Iar dacă nu vor găsi un candidat comun, nu știu ce vom face. La noi totul e ca la moldoveni, totul se face pe parcurs. Dar nu aceasta este soluția corectă. Eu de 18 ani particip în procesul politic, și observ cum suntem luați cu bombonica. Dar noi nu mai dorim bomboane.
De exemplu, în Estonia, cetățenii fac ordinea în listele electorale. Dac-ar fi și la noi așa, ar crește și potențialii candidați. La 25 de ani de ani de independență, noi încă nu am reușit să educăm politicieni demni. Ultimii care au candidat direct la postul de președinte au fost Lucinschi și Snegur. De atunci încoace am avut de ales numai din „spisok” (listă).
Etapa aceasta va fi grea. Noi de multe ori am mizat pe tineri, dar lipsa de experiență le-a dat bătăi de cap. Eu fac parte din cei care au făcut școala sovietică și consider că practica bate gramatica. Cetățenii nu cunosc multe încă… Mai ales acum, când contactul direct este tot mai scăzut, totul se face online.
Eu îmi doresc un președinte proeuropean. Dar este un subiect foarte delicat. Noi am scăpat în casă foarte multă răutate, cu mulți bani și incontrolabilă. Noi am ajuns în așa o situație, în care locuitorii unor sate nu înțeleg cum au câștigat primarii lor alegerile. Și mă tem că am putea să ne trezim cu o schemă financiaro-politică, ca să fie ales cine trebuie.
Constantin Ungureanu, primar, Vărzărești
Cred că ar trebui să fie găsit un candidat comun, nu neapărat din cadrul partidelor. Să fie un cetățean cu viziuni clare, democratice și să nu fie slugă celor de la guvernare. În primul rând, trebuie să fie un patriot al Republicii Moldova. Cei la care mă gândesc eu c-ar fi demni de președinție, nu cred să accepte această posibilitate. Asta, probabil, pentru că se tem de sistem. Dar, dacă președintele ar fi abilitat cu niște atribuții mai clare, ar putea schimba ceva în țară. Dar așa, nu prea are ce face.
Eu sper să fie ales un candidat proeuropean. Dar șanse reale vor fi doar dacă se vor consolida forțele de dreapta și centru-dreapta. Trebuie să mergem spre progres, nu invers. Oricum, trebuie să înțelegem că cetățeanul de azi nu mai este cel de acum 7 ani în urmă. Acum, lumea este informată. Alegerile locale au demonstrat asta.
Andrei Țopa, vicepreședinte, Ocnița
Eu am alte simpatii politice decât cele proeuropene. Pot doar să ghicesc pe cine vor propune cei care sunt astăzi la guvernare. Partidul Democrat are mai mulți potențiali candidați – Candu, Lupu, Plahotniuc. Partidul Liberal, probabil, pot doar pe Chirtoacă să-l propună, chiar dacă este primar, lor le trebuie o candidatură pe viitor, un lider. Ghimpu a mai fost prin rolurile de președinte și cred că Dorin Chirtoacă s-ar bucura de cea mai mare popularitate. Depinde și de rezultatele referendumului pe care vor să-l facă în Chișinău. Văd că acolo se fac reparații, bulevardul Ștefan cel Mare ș.a.
Iar PLDM-iștii, chiar dacă l-au ales președinte pe Cibotaru, au nevoie de un lider real. Este Palihovici, probabil pe ea ar putea s-o înainteze.
Oricum totul se hotărăște la partid, noi, cei din regiuni, nu știm nimic. Eu am trăit oleacă pe vremurile alea când președintele era ales de popor. Iar acum, când văd cum se ceartă puterile în stat, înțeleg că nu e bine. Președintele acum nu are multe împuterniciri și după ce va fi învestit, va începe să le ceară. Totuși, un președinte deștept se va descurca.
Părerea mea este că, la alegerile parlamentare, poporul a votat și a încredințat puterea Parlamentului, respectiv anume deputații trebuie să aleagă președintele. Dar, văzând ce se întâmplă în Parlament…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!