(VREM UNIREA) Ion Sturza: Recomand autorităților de pe ambele părți ale Prutului o uniune vamală și bancară
„Unioniștii declarați rămân o minoritate în Republica Moldova, dar unii pași îi recomand autorităților de pe ambele părți ale Prutului: o uniune vamală și una bancară”, a declarat omul de afaceri Ion Sturza, în cadrul Forbes CEE Forum, anunță mold-street.com. În cadrul celei de-a doua ediție a evenimentului economic regional la care principalii actori de pe scena politică și economică din Europa Centrală și de Est, împreună cu de editori din rețeaua internațională Forbes, încearcă să găsească soluții pentru o strategie sustenabilă de creștere economică.
Ex-premierul moldovean s-a arătat încrezător în privința cooperării economice dintre cele două stat mai ales în domeniul IT.
„Sunt încrezător în capacitatea economică, a resurselor umane, de a mobiliza zeci de mii de programatori din Republica Moldova. Există o emergență care trebuie încorporată în spațiul românesc” a afirmat omul de afaceri.
Totdată Sturza a adăugat că „IT-ul are două probleme în Republica Moldova: lipsa drepturilor de proprietate și securitatea informațională, ce reprezintă un mare dezavantaj”.
În ultima perioadă se vorbește intens despre o posibilă unire a Republicii Moldova cu România, ca soluție a gravelor probleme sociale, economice, politice și de securitate cu care se confruntă țara noastră.
Proiect promovat de Băsescu
Fostul președinte al României, Trăian Băsescu a vorbit despre unire ca despre următorul proiect de țară pentru România, care ar urma să se realizeze chiar în timpul mandatului actualului președinte Klaus Iohannis.
„Și când vorbesc de proiect de țară pentru următorii ani nu mă refer la termen lung, la termen mediu, ci este un proiect de patru-cinci ani care trebuie bine susținut, bine argumentat și mai ales bine finanțat de Guvern pentru a se realiza interconectările. Pentru că astfel de proiecte, având în vedere ca Republica Moldova este asociat la Uniunea Europeană, finanțările de la UE sunt deschide, deci România ar avea de contribuit cu cofinanțări. Nu este vorba de o înglodare a României în cheltuieli, ci de o coparticipare a României cu sume mici decât valoarea proiectelor. Dar important este să existe proiectele, să existe voința politică pe ambele maluri ale Prutului ca astfel de proiecte să se realizeze”, a declarat Băsescu pe 5 septembrie la Școala de Vară a PMP de la Mamaia, Constanța.
Fostul președinte a precizat că în cadrul acestui proiect nu poate intra și Transnistria, care nici nu este pământ românesc.
Alții propun chiar crearea în România a unui fond de investiții în valoare de cinci miliarde de euro, numit Fondul Moldova, care să atragă participații publice și private din România, menit să gestioneze o politică de investiții în infrastructură și în obligațiuni ale Republicii Moldova și să administreze aceste investiții.
Costul Unirii: de la 3-4 miliarde de dolari pe an la 200 miliarde euro în total
Potrivit unei estimări efectuate de ziarul Financiar integrarea Republicii Moldova cu România ar putea costa peste două sute de miliarde de euro pentru următorii 25-30 de ani. „Suma poate părea uriașă, dar în următorii 30 de ani PIB-ul României va avea o valoare de 5-10 ori mai mare”, susține ziarul Financiar.
Anterior s-au mai făcut estimări ale costurilor și beneficiilor unei uniri ale României cu Republica Moldova. Astfel, săptămânalul Capital estima doar costurile directe la 3-4 miliarde de dolari pe an, iar senatorul român Viorel Badea vorbea de un cost total de 2o de miliarde de euro.
Sursa: mold-street.com / TIMPUL.md