Vremea caldă stimulează viruşii virali
Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, din cele nouă cazuri de îmbolnăvire, opt sunt din capitală şi unul din raionul Ungheni. Deşi numărul persoanelor infectate creşte, medicii ne asigură că cele câteva cazuri de gripă sezonieră au caracter regional şi sunt provocate cel mai probabil de ridicarea bruscă a temperaturii. Solicitat de TIMPUL, doctorul habilitat Constantin Spânu de la Centrul de Medicină Preventivă a menţionat că nu există pericolul unei epidemii de gripă. „Nu avem niciun temei să vorbim despre o epidemie”. Specialistul susţine că „virusul gripal A(H1N1) nu are aceeaşi capacitate ca şi cel provocat anterior”. El exclude posibilitatea declanşării unei pandemii similare cu cea din anul trecut.
Potrivit lui Spânu, în ultima săptămână s-a observat o sporire semnificativă a numărului de infecţii virale acute (cu cca 41%) şi a cazurilor de pneumonie (cu 42% ). În acest sens, medicul atrage atenţia grupului de risc – femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice, boli ale aparatului cardiovascular, respirator, bolnavii de diabet zaharat, chiar şi lucrătorii medicali care sunt în contact permanent cu bolnavii.
Riscă să se îmbolnăvească uşor şi persoanele care au refuzat anul trecut să se vaccineze contra virusului de tip nou. Potrivit Ministerului Sănătăţii, cele două femei, din Chişinău şi Ungheni, care au decedat la spital, nu fuseseră vaccinate anul trecut împotriva virusului gripal. Totodată, ministerul anunţă că cele două victime s-au adresat la medic prea târziu, fiind deja în situaţie critică, de aceea nu au mai putut fi salvate. Medicii recomandă cetăţenilor să meargă la spital de la primele simptome ale răcelii.
În ultimele două zile, în R. Moldova au fost depistate trei cazuri de gripă, două dintre care s-au soldat cu deces. Totodată, în România, până ieri, a fost confirmată moartea a trei persoane infectate cu virusul A(H1N1).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!