„Wagner vs Mozart”: Ce spune „Bucătarul lui Putin” despre despre luptătorii americani din Ucraina
Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin” care a fondat grupul de mercenari Wagner, s-a declarat „oarecum amuzat” când a fost întrebat despre gruparea „Mozart” de voluntari americani și din alte țări occidentale ce luptă de partea Ucrainei, potrivit Lenta și Hotnews.
În noi comentarii publicate pe Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook, de serviciul de presă al companiei sale Concordia ce se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a mai declarat că a vorbit despre confruntarea dintre mercenarii Wagner și grupul „Mozart” în Ucraina este „cumva ridicol”.
De asemenea, Prigojin a subliniat că gruparea „Wagner” este cea mai mare și mai eficientă armată privată din lume. „Prin urmare, indiferent cum se numesc diferitele formațiuni militare, ”Mozart” sau ”Salieri”, ”Schubert” sau ”Kirkorov”, acest lucru nu le oferă nicio putere, niciun avantaj, nimic altceva decât publicitate”, afirmă el.
„Bucătarul lui Putin”, care a recunoscut pentru prima dată că a fondat gruparea Wagner în 2014, a admis însă că „întotdeauna poate exista o forță care îți poate rezista, acesta este cursul normal al istoriei”.
Însă, el a adăugat că unitățile Wagner, care acum includ numeroși recruți din penitenciarele rusești, se opun în mod adecvat forțelor armate ucrainene și sunt „o forță decisivă în această direcție”.
De asemenea, el a mai spus că americanii ar putea antrena Forțele Armate ale Ucrainei în diverse „inovații tehnice”, dar că însăși armata ucraineană ar putea antrena cu succes în prezent „orice armată din Europa sau din lume” în abilități de luptă.
Cine sunt americanii din grupul „Mozart” care ajută forțele armate ucrainene
Potrivit informațiilor disponibile public, grupul Mozart este o companie militară privată înregistrată în statul american Wyoming și care operează în Ucraina pentru a oferi asistență forțelor armate ale Kievului, fiind alcătuită din voluntari din SUA și alte state occidentale.
Oficial, membrii unității despre care se vorbea în luna august se credea că numără între 20 și 30 de membri, nu participă direct la luptele din Ucraina, ci doar la activități de instruire, evacuare a civililor și distribuire de ajutoare umanitare.
Însă, după cum au arătat numeroase înregistrări video publicate pe pagina sa de Twitter de către James Vasquez, probabil cel mai cunoscut voluntar american din Ucraina, acesta nu este mereu cazul. Nu este însă clar dacă Vasquez face parte formal din grupul Mozart.
Cetățenilor americani le este interzis prin Legea Neutralității SUA să se înroleze în forțele armate ale altor state sau să participe la operațiuni militare împotriva unor state care nu se află în război deschis cu Statele Unite.
Grupul Mozart a fost fondat la jumătatea lunii martie de către Andrew Milburn, un fost colonel al pușcașilor marini americani cu 31 de ani de experiență militară, și este finanțat în cea mai mare parte de către cetățeni ai SUA cu rădăcini ucrainene.
Denumirea grupării, luată după un alt compozitor celebru de muzică clasică, a fost aleasă intenționat ca răspuns față de mercenarii Wagner al lui Prigojin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!