CSI / Rusia

Xi Jinping îi cere lui Putin să negocieze cu Ucraina

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a spus omologului său rus Vladimir Putin, în timpul unei discuţii la telefon, că toate părţile ar trebui să conlucreze pentru soluţionarea crizei din Ucraina „într-un mod responsabil”, relatează Reuters, citând postul de televiziune de stat chinez CCTV.

China a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie şi a îndemnat la negocierea unei soluţii.

În timpul discuţiei lor telefonice, Xi s-a oferit din nou să ajute la soluţionarea crizei.

„Cei doi șefi de stat au făcut un schimb de opinii cu privire la problema Ucrainei. Xi Jinping a subliniat că China a pornit întotdeauna de la latitudinea istorică, a făcut judecăți în mod independent, a promovat pacea mondială și a promovat stabilitatea ordinii economice globale. Toate părțile ar trebui să lucrez pentru o soluționare adecvată a crizei ucrainene într-o manieră responsabilă. China este dispusă să continue să joace rolul care i se cuvine în această privință”, potrivit comunicatului difuzat de CCTV.

China şi Rusia au devenit tot mai apropiate în ultimii ani, iar în februarie Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au angajat într-un amplu parteneriat strategic menit să contracareze influenţa SUA şi au declarat că ţările lor nu au „nicio zonă de cooperare interzisă”.

Vineri, Rusia şi China au inaugurat un nou pod de trecere a frontierei în Extremul Orient, care să întărească, după cum speră ele, comerţul bilateral, în condiţiile în care Rusia este puternic afectată de amplele sancţiuni impuse de Occident ca urmare a acţiunilor sale în Ucraina.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială” de „denazificare” a ţării vecine, fără a veni însă cu dovezi pentru această acuzație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *