Social

Ziariștii, bătuți și uciși

Potrivit Antoninei Sârbu, primul capitol al Ghidului, coordonatoare de proiect, întitulat „Siguranța jurnaliștilor”, prezintă prevederile legislative referitoare la protecția jurnaliștilor, modele de comportament în situații extreme și recomandări pentru depășirea sindromului posttraumatic. Se fac referiri și comentarii cu privire la legile speciale ce prezintă interes pentru jurnaliști, de asemenea, se dau sfaturi practice oferite de psiholog.
Următoarele capitole ale Ghidului cuprind studii de caz relevante, prezentând diferite situații specifice, însoțite de explicațiile juristului și sfaturile psihologului. Cauzele examinate se referă la atacuri asupra jurnaliștilor în timp de pace și în timpul protestelor de masă; instituții media supuse intimidării și procese intentate jurnaliștilor și publicațiilor mass-media; jurnaliști în zone de conflict; metode de protecție împotriva defăimării în instanța de judecată.

Pe marginea lucrării au luat cuvântul Maria Saharneanu, Valeriu Saharneanu de la postul de radio „Vocea Basarabiei”, Georgeta Stepanov, decanul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, profesorul Mihai Guzun, ziaristele Tamara Gorincioi și Rodica Tomașenco ș.a.

Potrivit organizației Press Emblem Campaign, în primele nouă luni ale acestui an au fost uciși 110 ziariști pe teritoriul a 25 de state, cele mai periculoase țări fiind Siria și Somalia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *