Cultură

Zilele Ghibu, la cea de-a XVII-a editie

Luni, la Chisinau, au inceput Zilele Ghibu. Organizate de biblioteca publica ce-i poarta numele si de Asociatia Istoricilor din R. Moldova, acestea au demarat cu o depunere de flori la stela comemorativa „Onisifor si Octavian Ghibu”. In incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” din capitala a fost inaugurata expozitia de carte „Onisifor Ghibu – pedagog si teoretician al educatiei” care cuprinde lucrarile savantului in diverse domenii – filozofie, sociologie, istorie, cultura, religie, memorialistica.

Tot aici, in cadrul unei mese rotunde, a fost adus un omagiu marelui carturar si pedagog roman, care – intotdeauna si in orice conditii – a aparat demnitatea si cinstea neamului romanesc. Elena Vulpe, directoarea bibliotecii, a apreciat inalt efortul societatii civile de a-i cinsti pe marii inaintasi, dar a deplans situatia care complica acest eveniment. Ea a constatat ca, din cauza regimului de vize pentru cetatenii romani, in anul curent n-au putut participa la manifestare Constanta Ghibu, presedintele Fundatiei Culturale „Onisifor si Octavian Ghibu”, ing. Mihai Ghibu, fiul carturarului, care, actualmente, ingrijeste si reediteaza opera tatalui sau. „Onisifor Ghibu spunea in momentele grele: credeti, luptati, fiti solidari si veti izbandi. Este un mesaj actual, pe care trebuie sa-l urmam in aceste vremuri grele”, a mai spus Elena Vulpe.
 

In aceeasi zi a fost organizat simpozionul stiintific „Formarea si evolutia statului moldovenesc. Mit si realitate”. Subiectul a fost luat in dezbatere de Demir Dragnev, membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei, Ion Negrei, vicepresedinte al AIRM, dr. hab. Pavel Parasca si dr. Ion Varta. Solicitat de TIMPUL, Ion Negrei a declarat ca sarbatorirea celor 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc este un element impus de catre autoritati cu scopul propagandistic de a consolida statalitatea moldoveneasca de astazi, cautand radacini mai vechi, cand ?ara Moldovei Medievale a fost creata pe un alt teritoriu decat cel al actualei R. Moldova. Zilele Ghibu se vor desfasura pana la 30 mai.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *