Eveniment

„Ziua Europei este ziua împăcării”

Tema primei comunicări „Oportunităţi de apropiere a aderării R. Moldova la Uniunea Europeană”, prezentată de cercetătorul ştiinţific coordonator al IIEŞP al AŞM, doctorul Victor Juc, a evidenţiat faptul că relaţiile dintre RM şi UE nu au fost consistente până acum, iar RM merită un tratament mai bun decât cel ca pentru o zonă de interes a Federaţiei Ruse. „În a doua jumătate a anului 2009 au fost relansate negocierile celor două părţi, în temei datorită evenimentelor din aprilie, după care am fost vizitaţi de mai mulţi oficiali europeni printre care şi Javier Solana. Actualmente negocierile, care durează de mult timp, sunt legate de problemele tehnice. La moment atenţia e captată de identificarea căilor şi modalităţilor de facilitare a regimului de vize în spaţiul unitar. Dar şi cetăţenii trebuie educaţi în stil european în ceea ce ţine de modalitatea de gândire şi de comportament. Până în 2014, RM nici nu poate aspira la integrare, deoarece bugetul european pentru această perioadă este adoptat şi nu prevede cheltuieli suplimentare”. Victor Juc a mai adăugat că trebuie neapărat realizat un studiu de fezabilitate pentru a analiza şansele RM de a rezista schimbărilor survenite în urma aderării. „R. Moldova este consumatoare de bunăstare, dar în acelaşi timp ea trebuie să dea dovadă de insistenţă pentru o anumită direcţie: ori UE, ori CSI”.

Doctorul Pantelimon Varzari, şef de sector al IIEŞP al AŞM, a menţionat două modalităţi de cooperare a elitelor politice moldoveneşti din perspectiva integrării europene – tranzacţia, care presupune înţelegeri şi conlucrări între elitele politice parlamentare şi neparlamentare, ar fi calea directă şi rapidă a consolidării elitelor, şi convergenţa elitelor, care presupune alianţe, parteneriate. „Pe parcursul istoriei statului independent şi suveran R. Moldova au existat patru alianţe care nu au durat mai mult de doi ani: coaliţia Partidului Democrat Agrar şi blocul pro-rus „Unitatea-Edinstvo”, care nu era formalizată; Alianţa pentru Democraţie şi Reforme; Parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrării europene şi Alianţa pentru Integrare Europeană, care nu va mai dura mult din cauza alegerilor anticipate. Aceste modalităţi de conlucrare ar diminua tensiunea politică şi ar rezolva problemele legate de tranziţie”.

La masa rotundă s-a discutat şi despre oportunităţile unui parteneriat strategic între RM şi Consiliul Europei. Doctorul Artur Cozma, cercetător ştiinţific coordonator al IIEŞM, a evidenţiat: „Moldova nu realizează angajamentele asumate, din care cauză nu putem depăşi prima fază de monitorizare deja de 15 ani de când tricolorul RM este arborat la Strasbourg, iar vina o poartă clasa politică”.

Despre perspectivele RM în Europa cunoaşterii, Sergiu Porcescu, şeful Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională (DIECI) al AŞM, a menţionat că trebuie să fie acordată o mare atenţie pregătirii cadrelor, iar Codul Educaţiei elaborat recent intră în contradicţie cu legislaţia tehnologiei şi ştiinţei.

Nelly Gâştemulte,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *