Ziua Internaţională a asistenţilor medicali
Prin noţiunea serviciului de Nursing/ asistent medical, Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să atragă atenţia asupra acestui serviciu, ca fiind cel mai important în îngrijirea pacienţilor. Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a dnei Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.
Cu acest prilej, în data de 11 mai curent, Ministerul Sănătății a desfășurat "Conferinţa naţională consacrată Zilei Internaţionale a asistenţilor medicali’, care a avut ca scop îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire în sănătate. La eveniment a participat Viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, care a apreciat contribuţia tuturor asistenţilor medicali la perfecţionarea nivelului profesional şi calităţii serviciilor medico-sanitare prestate pe întreg teritoriu ţării. „Actualul potenţial medical al ţării este capabil să răspundă provocărilor profesionale, să reziste greutăţilor, să iniţieze proiecte şi activităţi ce vor perfecţiona sistemul sănătăţii, în aşa mod oferind populaţiei servicii de o calitate corespunzător aşteptărilor” a specificat Viceministrul sănătăţii.
Reamintim că, în Republica Moldova, personalul asistenţilor medicali constituie una din cele mai numeroase grupe profesionale în structura cadrelor medicale, care la finele anului 2011 a constituit cifra de 22855 persoane, anunță ministerul Sănătății.
În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu 1994. Nursing/asistenţă medicală este o activitate profesională, desfăşurată în scopul promovării şi menţinerii sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor, îngrijirii şi recuperării persoanelor bolnave şi sănătoase de la concepţie pînă la sfîrşitul vieţii..
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!