Ziua limbii maghiare
Potrivit Legii 279/2015 pentru instituirea acestei zile, cu această ocazie se organizează, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității maghiare, manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Acestea pot fi sprijinite de către autoritățile administrației publice locale și de organizațiile nonguvernamentale interesate în aceste evenimente. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, iar în instituțiile de învățământ în care se predă limba maghiară ca limbă maternă, la 13 noiembrie se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei zile.
Propunerea legislativă a UDMR privind declararea zilei de 13 noiembrie ca Zi a limbii maghiare a fost adoptată de Senat la 16 iunie 2015, aceasta fiind prima Cameră sesizată. În expunerea de motive, inițiatorii au susținut că instituirea Zilei limbii maghiare reprezintă un prilej pentru a face cunoscute "valorile care animă minoritatea maghiară, tradițiile și obiceiurile ungurești".
Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la 13 octombrie 2015, în expunerea de motive a actului normativ arătându-se faptul că urmează a fi organizate "manifestări culturale, prezentări de carte, precum și omagieri ale unor personalități ale comunității maghiare, spectacole cultural-artistice, oferind astfel, într-un mod instituționalizat, posibilitatea ca reprezentanții altor etnii să aibă acces la universul cultural maghiar".
Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei limbii maghiare a fost semnat de președintele Klaus Iohannis, la 11 noiembrie 2015, iar Legea 279/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial la 17 noiembrie 2015.
În imagine: Un grup de maghiari din Satu Nou participă la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Minorităților de la Arad; 9 octombrie 2005
Agerpres