Atitudini

Avem şi noi spartanii noştri…

Ce treabă au moldovenii cu Leonidas? Nici una. Moldovenii au treabă cu cei 300 de spartani. Şi înainte de a spune de ce, voi mai face o paranteză.

Republica Moldova a „pierdut” în noaptea de 19-20 iunie multă energie electrică din pricina cetăţenilor care au pus somnul în cui din dorinţa de a afla primii finalul bătăliei pentru primării. Şi probabil energia investită nu a fost doar electrică. Dar ce pierdere e aceasta, dacă socotim ce daune se pot face în întreaga lume prin campaniile electorale sau printr-o simplă aplicaţie pe net. Un program de ştiri a anunţat că după ce Google a creat o aplicaţie acustică sub formă de chitară pe scrisul paginii de pornire, pentru a sărbători 96 de ani de la naşterea lui Les Paul – părintele uneia dintre primele chitare electrice -, aplicaţia respectivă a adus daune de peste 200 de milioane de dolari companiilor din întreaga lume. Ei motivează această pierdere calculând orele pierdute la serviciu de angajaţii care au testat chitara virtuală.

Dar să ne întoarcem la Sparta. Am dat noi banii pe curent, dar ni s-a demonstrat din nou ceea ce spartanii au confirmat. Patru mii de voturi au făcut diferenţa. E clar că unii plâng de bucurie şi alţii de necaz. E clar că unii sunt albaştri de încântare şi alţii roşii de furie. Probabil aşa o fi fost şi la Termopile. Însă motivul care m-a făcut să leg acest superb eveniment antic de încâlcitele şi nesigurele alegeri locale din Chişinău mi l-au servit pe tavă tot cei de la ştiri. Dacă cineva stătea în faţa televizorului zappând, pe lângă deja tradiţionalele acuze de fraudă electorală mai puteau auzi şi următoarea sintagmă: „doar patru mii, doar câteva mii, doar un procent – mai mult decât candidatul comunist, Igor Dodon” etc. 4000 de oameni – vă pare puţin lucru?

Păi dacă 300 de oameni au influenţat istoria antică, de ce 4000 nu ar influenţa culoarea scaunului din primăria municipală? Sau dacă aşa număr insignifiant de oameni reprezintă cifra 4000, să ni-i imaginăm pe toţi la noi în ospeţie.

Pentru că până la urmă: 1. E timpul să înţelegem că, în funcţie de ceea ce dorim să trăim, 4000 poate fi un număr colosal de oameni. 2. E timpul să închidem discuţiile despre alegeri. 3. E timpul să spunem „Ha-u! Ha-u! Ha-u!” împreună cu cei 4000 de spartani/moldoveni care au făcut diferenţa!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *