ActualitateEconomie

Coca-Cola şi Starbucks au solicitat să-şi înregistreze din nou mărcile comerciale în Rusia pentru a-şi proteja drepturile de proprietate intelectuală

Coca-Cola şi Starbucks au solicitat să-şi înregistreze din nou mărcile comerciale în Rusia pentru a-şi proteja drepturile de proprietate intelectuală, după ce au părăsit ţara ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova în 2022, a informat ziarul de afaceri naţional Vedomosti, citat de Reuters, potrivit news.ro

Coca-Cola a depus trei cereri de înregistrare a mărcii în aprilie, a spus Vedomosti, citând documente de pe site-ul agenţiei ruse de proprietate intelectuală Rospatent. ”Activele de proprietate intelectuală sunt de mare valoare şi importanţă pentru compania Coca-Cola şi luăm în mod continuu măsuri pentru a îmbunătăţi şi consolida aceste active la nivel mondial”, a declarat un purtător de cuvânt al Coca-Cola. ”Cererile noastre în Rusia sunt menite să ne menţină drepturile asupra mărcii comerciale”. Starbucks a depus opt cereri similare în Rusia la sfârşitul lunii mai, a informat Vedomosti la începutul acestei luni, citând Rospatent. ”Starbucks depune în mod obişnuit cereri de mărci comerciale în întreaga lume pentru a-şi proteja marca”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei din Seattle.
Reuters nu a reuşit să găsească documentele de la Rospatent. Agenţia nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Alte firme occidentale, cum ar fi gigantul suedez de mobilă IKEA, au depus cereri similare de mărci comerciale în Rusia, de când şi-au închis afacerile. Starbucks, care avea cândva 130 de magazine şi aproape 2.000 de angajaţi în Rusia, şi-a finalizat vânzarea în iunie 2023. Cumpărătorii au redeschis lanţul sub numele de Stars Coffee. Coca-Cola a oprit oficial vânzarea în Rusia a mărcilor sale cheie, Coca-Cola, Sprite şi Fanta. Fosta sa divizie din Rusia s-a redenumit Multon Partners şi vinde un produs numit Dobry Cola (Good Cola).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Asta e inconstienta si tradare. Cum sa ceri patentarea unor produse ce erau deja patentate intr-un stat care nu respecta dreptul international ? Prin asta s-au compromis definitiv in fata oamenilor de buna credinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *