Actualitate

Contrabandă în stil moldav!

Conform actelor, șoferul autocamionului înmatriculat în R. Moldova, un bărbat cu dublă cetățenie, română și moldovenească, transporta borcane și avea ca destinație Macedonia.

În baza profilului de risc, polițiștii de frontieră, în colaborare cu inspectorii vamali, au făcut un control detaliat al tirului. În urma cercetărilor efectuate, au fost depistate 632.850 de pachete de țigări produse în R. Moldova. Șoferul afirmă că a fost contactat de o persoană din țară și i s-a propus să transporte tirul până în Macedonia, urmând să fie remunerat cu 500 euro la destinație.

Procuratura Generală s-a autosesizat și a declanșat o cauză penală pentru contrabandă în proporţii deosebit de mari, în cadrul căreia sunt efectuate cercetări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate și investigarea circumstanțelor în care tirul a scăpat de controlul vameșilor moldoveni. În caz că șoferul va fi găsit vinovat, el riscă până la 10 ani de închisoare. O altă consecință a actului de contrabandă a fost reținerea a cinci angajați de la Vama Leușeni pentru 72 de ore. În același timp, vameșii moldoveni declară că în mașină erau aproape 400 mii de pachete de țigări, fără timbru de acciz R. Moldova și că depistarea contrabandei a fost posibilă datorită acțiunilor comune ale angajaților vamali de la ambele frontiere.

Polemici în Parlament

Incidentul de la PTF Albița a stârnit altercații în cadrul ședinței parlamentare. Liberalul Mihai Ghimpu a ironizat asupra faptului că vameșii moldoveni, care dispuneau de scanere, au trecut cu vederea tirul. De altfel, liderul PL a lăsat să se înțeleagă că liberal-democrații ar putea fi implicați în acest caz de contrabandă. De cealaltă parte, liderul liberal-democrat declară că aluziile despre scaner sau altele care iau în derâdere activitatea Serviciului Vamal nu ar trebui fi făcute și „nu este adevărat că cazurile de contrabandă s-au întețit. Cazurile de depistare de contrabandă pe partea română s-au diminuat, iar la vama moldovenească au crescut exponențial”. În același timp, comuniști acuză actuala guvernare că trece cu vederea contrabanda cu țigări de la Albița. „Există o acoperire din partea guvernării, ori nu putem admite că evenimentele care au loc sistematic nu au protecţie. Moldova deja de câţiva ani este asociată ca o ţară de contrabandă de ţigări", a declarat Reşetnicov.

Cea mai mare captură din 2010 încoace

„Cel mai grav aspect al corupţiei este că cei implicaţi nu poartă nicio responsabilitate. Sunt însă oameni care suferă din cauza corupţiei. Este o problemă internă care trebuie rezolvată şi sunt sigur că ea va fi rezolvată", a declarat fostul ministru irlandez al Afacerilor Europene, Dick Roche, în cadrul unei conferințe de presă. În același timp, Marius Costache, şef adjunct al Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa informează că „din 2010 încoace, este cea mai mare captură care s-a făcut pe frontiera de est a României. Un asemenea transport poate aduce profituri în jur de un milion de euro”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *