De ce UE susţine Republica Moldova
În special, aceastÄ poziÅ£ie a Uniunii Europene a ieÅit în evidenÅ£Ä în cadrul celei de-a doua reuniuni a Consiliului de Asociere RM-UE, care s-a desfÄÈurat recent la Bruxelles (prima reuniune a avut loc acum un an). E adevÄrat, Uniunea EuropeanÄ a cerut Republicii Moldova sÄ dea dovadÄ de o cât mai eficientÄ utilizare a asistenÈei substanÈiale ce i se oferÄ, în scopul de a realiza reformele asumate Èi de a valorifica oportunitÄÈile asocierii politice Èi integrÄrii economice cu structurile europene.
DacÄ e sÄ judecÄm la rece situaÅ£ia actualÄ din Uniunea EuropeanÄ, din Republica Moldova, dar Åi perspectivele ce pot fi prognozate, vedem cÄ aceastÄ atitudine a UE este logicÄ Åi argumentatÄ. În primul rând, e argumentatÄ din punctul de vedere al ultimelor miÅcÄri pe plan internaÅ£ional. Cum lupta cu Statul Islamic pare sÄ capete contururi tot mai precise, iar tensiunile din Siria Èi Ucraina au mai scÄzut, mai devreme ori mai târziu o sÄ aparÄ întrebarea: care va fi urmÄtorul focar de instabilitate? În condiÅ£iile în care Rusia nu-Åi ascunde interesul faÅ£Ä de ceea ce ea numeÅte „sferele sale de influenÅ£Ä tradiÅ£ionale”, iar Moldova este extrem de „atractivÄ” sub acest aspect pentru Moscova, ca vecinÄ a Uniunii Europene Åi a AlianÅ£ei Nord-Atlantice, e clar cÄ atenÅ£ia Bruxelles-ului, dar Åi a altor capitale occidentale se îndreaptÄ spre Å£ara noastrÄ.
Care ar fi fost alternativa, dacÄ nu se reuÅea învestirea actualului Guvern? Alegeri anticipate, în urma cÄrora puterea era preluatÄ de forÅ£ele pro-Moscova. Care ar fi fost alternativa, dacÄ rÄmâneam la vechea modalitate de alegere a preÅedintelui? Posibil, s-ar fi produs din nou destabilizÄri masive ale situaÅ£iei Åi am fi ajuns la alegeri parlamentare anticipate, care s-ar fi soldat cu un rezultat nefavorabil pentru forÈele proeuropene. Ce s-ar fi întâmplat dacÄ Moldova se întorcea cu faÅ£a spre Rusia, ca urmare a scenariilor descrise mai sus? Uniunea EuropeanÄ Åi NATO ar fi avut la hotarul sÄu de pe Prut nu un aliat, ci un duÅman. Pe lângÄ faptul cÄ ar fi fost reduse la zero rezultatele tuturor proceselor începute în 2009, Uniunea EuropeanÄ Åi NATO Åi-ar fi pus în dificultate Åi partenerul sÄu, Ucraina. Nu e un secret cÄ Republica Moldova, micÄ, aÅa cum este ea, totuÅi, stÄ ca un obstacol în calea diferitelor planuri subversive gen Novorusia, Republica Bugeac etc. Atâta timp cât la ChiÅinÄu se aflÄ o putere ce nu e controlatÄ de Kremlin, Ucraina se va simÅ£i cu spatele protejat, iar Rusia nu va avea cum sÄ-Åi promoveze diverse proiecte geopolitice, care ar recroi harta Europei.
Desigur, odatÄ cu eliminarea riscului alegerilor parlamentare anticipate, nu putem spune cÄ am scÄpat de toate pericolele posibile. Acum este important ca guvernarea sÄ se mobilizeze Åi sÄ asigure stabilitatea internÄ în Republica Moldova, ceea ce înseamnÄ Åi stabilitate la graniÅ£ele UE Åi NATO. Tentative de destabilizare se vor întreprinde Åi în continuare. De exemplu, Renato Usatâi deja vorbeÅte de presiuni asupra CurÈii ConstituÅ£ionale, pentru a determina aceastÄ instanÅ£Ä sÄ anuleze rezultatele ultimelor alegeri parlamentare, astfel încât sÄ fie dizolvat Parlamentul Åi organizate alegeri anticipate. Nu mai puÅ£in pericol în acest sens prezintÄ Åi preconizatele alegeri prezidenÅ£iale directe, în care, putem presupune cÄ implicarea Rusiei va fi una masivÄ. Toate aceste riscuri, cu siguranÅ£Ä, sunt luate în calcul de factorii de decizie de la Bruxelles, care înÅ£eleg perfect situaÅ£ia deloc uÅoarÄ în care se aflÄ guvernarea de la ChiÅinÄu. De aceea, Uniunea EuropeanÄ Åi declarÄ, prin reprezentanÅ£ii sÄi de nivel înalt, cÄ va continua sÄ sprijine Republica Moldova. Or, acest sprijin, în final, e „convertit” în beneficii pentru UE Åi NATO.
Nu în ultimul rând, un rol important îl joacÄ Åi prestaÅ£ia echipei de guvernare de la ChiÅinÄu. La cea de-a doua reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE, delegaÅ£ia moldoveneascÄ nu a mers cu mâinile goale, ci cu o foaie de parcurs care a dovedit cÄ ChiÅinÄul are nu doar determinare, dar Åi o viziune clarÄ cum trebuie sÄ avanseze Republica Moldova pe calea integrÄrii europene. ÈedinÅ£ele Comisiei pentru integrare europeanÄ, ÅedinÅ£ele comune la nivel de Parlament Åi Guvern, acÅ£iunile în plan sectorial întreprinse de instituÅ£iile statului Åi care reies din Planul de AcÅ£iuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE, lichidarea în ritm rapid a tuturor restanÅ£elor ce se acumulaserÄ în ultimul an ca urmare a crizelor de Guvern Åi a instabilitÄÅ£ii politice – toate acestea vin sÄ arate cÄ UE sprijinÄ Moldova nu doar pentru cÄ nu ar avea alternative sau pornind de la interesele sale geopolitice, ci Åi pentru cÄ vede o voinÅ£Ä fermÄ a autoritÄÅ£ilor de la ChiÅinÄu de a urma calea integrÄrii europene.
Rezumând cele spuse mai sus, vom menÅ£iona cÄ recenta reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE vine sÄ spulbere acea umbrÄ de îndoialÄ cÄ la ChiÅinÄu este o guvernare proeuropeanÄ, care beneficiazÄ de sprijinul direct al Bruxelles-ului. Åi aceastÄ claritate apare dupÄ aproape douÄ luni de la crearea noii majoritÄÅ£i parlamentare Åi de la învestirea noului Guvern – douÄ luni marcate de incertitudine Åi de presiuni fÄrÄ precedent asupra noii puteri. Cu alte cuvinte, putem afirma cÄ Republica Moldova a revenit pe fÄgaÅul firesc al integrÄrii europene Åi urmeazÄ sÄ probeze prin rezultate concrete cÄ obiectivele declarate, pot fi Åi îndeplinite.
Veaceslav UntilÄ, deputat, vicepreÈedinte al Partidului Liberal
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!