Dr. Daniel Ciugureanu – director de ziar şi scriitor-publicist
Discutând cu mai multe persoane, unele din ele fiind destul de competente în materia istoriei, am înţeles că foarte mulţi cred că figura lui dr. Daniel Ciugureanu „un doctor inimos cu o deosebită valoare politică, morală şi intelectuală”, după cum îl caracterizează Onisifor Ghibu, a fost mai mult întâmplătoare la evenimentele Unirii Basarabiei cu România din 1918 şi că a apărut din senin neavând vreo activitate semnificativă până la Unire. Oare putem numi „o persoană întâmplătoare” pe cineva care a fost unul din fondatorii Partidului Naţional Moldovenesc din Basarabia, delegat deputat în Sfatul Ţării din partea Presei naţionale din Basarabia, ales la 17 ianuarie 1918 în funcţia de prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti sub preşedinţia căruia au avut loc două evenimente marcante pentru istoria ţării noastre: proclamarea Independenţei Republicii Democratice Moldoveneşti la 24 ianuarie 1918 şi Unirea ei cu România la 27 martie 1918? Nu cred. Din păcate arhiva personală (biblioteca, fotografiile și manuscrisele prim-ministrului) a fost în mare parte distrusă de securitate și practic totul a dispărut fără urmă. Anume din această cauză este foarte complicat de reconstruit biografia martirului şi eroului naţional. Dr. Daniel Ciugureanu a fost unul dintre liderii din prima linie a mişcării de deşteptare naţională din Basarabia, alături de Pantelimon Halippa, Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Constantin Stere şi alţii. În acest articol aş vrea să mă opresc mai mult la activitatea sa de scriitor-publicist, pe lângă cea de politician, de diplomat sau de medic.
În 1908, fiind student în anul trei la Universitatea de medicină din Kiev, tânărul Daniel Ciugureanu a participat activ la înfiinţarea cercului studenţilor moldoveni DEŞTEPTAREA, din care au făcut parte poetul Alexei Mateevici, Simion Murafa, Ştefan Ciobanu, Ştefan Berechet, Dimitrie Bogos şi alţii. Daniel Ciugureanu a fost ales Preşedintele Cercului. După doi ani, din cauza înăspririi regimului ţarist, cercul a fost nevoit să-şi suspende activitatea.
În mai 1913, un grup de intelectuali moldoveni a fondat la Chișinău revista, iar în 1914 şi ziarul „Cuvânt moldovenesc”, care va deveni o piesă centrală în mișcarea pentru trezirea conștiinței naționale a moldovenilor. Prima ediție a ziarului a fost tipărită la 1 ianuarie 1914, iar ultima la 7 ianuarie 1919. Proprietarul revistei şi al ziarului a fost Vasile Stroiescu. Primul redactor-șef a fost Nicolae Alexandri, înlocuit la 2 aprilie 1917 de către Pantelimon Halippa. Printre colaboratorii revistei și ziarului „Cuvânt moldovenesc” au fost: Nicolae Alexandri, Pantelimon Halippa, Simion Murafa, Alexei Mateevici, Daniel Ciugureanu, Gheorghe Stârcea, Ion Pelivan, Onisifor Ghibu etc. În aprilie 1917 ziarul a devenit oficiosul Partidului Național Moldovenesc.
Dr. Daniel Ciugureanu a fost delegat în Sfatul Țării din partea Partidului Național Moldovenesc ca reprezentant al Presei naționale din Basarabia. A fost deputat în Sfatul Țării de la 21 noiembrie 1917 până la 17 ianuarie 1918. În cadrul Sfatului Țării, până în ziua în care a fost ales prim-ministru, a fost membru în Comisia aprovizionării și contra anarhiei și în Comisia de declarații și statute.
În 1919 în timpul Conferinţei de Pace de la Paris, la care a participat în calitate de diplomat din partea Basarabiei, dr. Daniel Ciugureanu a publicat câteva studii în revistele „The New Europe” şi „The Balkan Review”. După cum ne mărturiseşte însuşi Onisifor Ghibu: „Întors acasă, Daniel Ciugureanu, tipări în 1920 la Chişinău o lucrare bine gândită „Problema rusă faţă de interesele europene şi române”, arătând prin această dovadă că este şi un serios cugetător în materie de politică externă”. La 5 februarie 1948, conform art. 5 al Tratatului de Pace dintre România şi USSR, autorităţile comuniste române au decis să interzică şi să retragă din circulaţie respectiva lucrare.
În urma unei vizite la Chişinău a lui Vintilă Brătianu, Gheorghe Mârzescu şi Alexandru Mavrodi, derulată începând cu 12 septembrie 1920, liberalii au reuşit să-l atragă de partea lor pe dr. Daniel Ciugureanu şi pe colaboratorii acestuia din cadrul Partidului Democrat al Unirii din Basarabia. Sub preşedinţia lui Daniel Ciugureanu s-au constituit, începând cu luna octombrie 1920, Clubul Liberal şi Cercul de Studii Liberale din Chişinău. Abia apoi, la 8 noiembrie 1920 a apărut la Chişinău şi un ziar al Partidului Naţional Liberal – „Dreptatea”, ai cărui directori au devenit Daniel Ciugureanu şi Ion Inculeţ. Tot atunci Constantin Noe şi Gheorghe Dimitriu au fost numiţi redactori-şefi ai respectivei publicaţii. La 11 mai 1923 ziarul „Dreptatea” a fost declarat oficiosul Partidului Naţional Liberal.
În 1922 dr. Daniel a fost colaborator la revista „Cugetul Românesc”, editată la Bucureşti. A publicat articole alături de Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu, Ion Inculeţ, Ion Minulescu şi alţii.
În 1924, 1931 şi 1932, fostul prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti a fost directorul ziarului „Cuvântul Basarabiei”. Acest ziar a fost fondat în 1920 de către Nicolae Alexandri şi S. Puterman. O scurtă perioadă de timp dr. Daniel Ciugureanu a fost chiar proprietarul acestei publicaţii.
În 1925 şi 1926 dr. Daniel Ciugureanu a fost colaborator la revista „Societatea de Mâine”, editată la Cluj. Revista se axa pe probleme sociale şi economice. A publicat articole alături de Onisifor Ghibu, Mihai Popovici, Vasile Goldiş, Sextil Puşcariu, Aurel Lazăr, Simion Mehedinţi şi alţii.
Articole publicate cunoscute:
1. Daniel Ciugureanu, Către locuitorii Basarabiei, Sfatul Ţării, anul II, nr. 251, 18 februarie 1919, Chişinău.
2. Daniel Ciugureanu, O scrisoare a Ministrului Basarabiei, Românul, anul VIII, nr. 64, 18 iulie 1919, Arad.
3. Daniel Ciugureanu, Notes on Bessarabia, The Balkan Review, vol. II, nr. 6, 6 ianuarie 1920, Londra.
4. Constantin Noe, Interviu cu Dr. Daniel Ciugureanu, Sfatul Țării, anul II, nr. 291, 25 aprilie 1919.
5. Daniel Ciugureanu, Chemarea Partidului Democrat la Unire, Sfatul Ţării, anul III, nr. 493, 29 aprilie 1920, Chişinău.
6. Daniel Ciugureanu, Basarabia şi Sovietele, Societatea de Mâine, anul I, nr. 25, 5 octombrie 1924, Cluj.
Lucrări publicate cunoscute:
1. Daniel Ciugureanu, Problema rusă faţă de interesele europene şi române, Editura Glasul Ţării, Chişinău, 1920.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!