ActualitateExterne

Louis Arnaud, un consultant care efectua un tur al lumii, deţinut în Iran din 2022, eliberat

Francezul Louis Arnaud, care era deţinut în Iran din septembrie 2022, a fost eliberat, a anunţat pe X preşedintele francez Emmanuel Macron şi a cerut Teheranului să-i elibereze ”de îndată” pe ceilalţi trei francezi deţinuţi în această ţară, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Louis Arnaud este liber. El se se va afla mâine (joi) în Franţa, după o lungă încarcerare în Iran”, a anunţat miercuri seara şeful statului francez.

”Le mulţumesc prietenilor noştri din Oman şi tuturor celor care au acţionat în vederea acestui deznodământ fericit. În această (miercuri) seară, mă gândesc şi la Cécile, Jacques şi Olivier”, a adăugat el, referindu-se la alţi trri francezi deţinuţi.

”Bucuria noastră este imensă, dar va fi completă numai la întoarcerea lui Cécile, Jacques şi Olivier”, a declarat AFP mama lui Louis, Sylvie Arnaud.

”Louis Arnaud a părăsit Închisoarea Evin miercuri în zori. El a fost văzut de un medic, care a constat că putea lua avionul”, a declarat AFP o sursă diplomatică.

”El se află în prezernt în sultanatul Oman”, adăuga această sursă diplomatică.

”Este un rezultat fericit pentru compatriotul nostru”, aprecia ea.

Louis Arnaud, un consultant în vârstă de vreo 30 de ani, a început un tur al lumii în iulie 2020, în care a ajuns în Iran, ”o ţară pe care visa să o viziteze de mult timp din cauza bogăţiei istoriei sale şi primirii locuitorilor săi”, declara în urmă cu câteva luni mama sa, Sylvie Arnaud.

El a fost arestat în septembrie 2022 împreună cu alţi europeni, acuzaţi de participare la manifestaţii în urma morţii lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană care a murit după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor.

Însoţitorii săi de drum au fost eliberaţi rapid, însă Louis Arnaud a rămas în închisoare şi a fost condamnat în noiembrie 2023 la cinci ani de închisoare cu privire la propaganmdă şi aducere atingere securităţii statului iranian.

Condamnarea sa a fost respinsă drept ”inacceptabilă” de către paris.

”Acuzaţiile care i se aduc, de propagandă şi aducere atingere securităţii statului iranian, sunt total nefondate”, repeta într-una mama sa.

Ceilalţi trei francezi deţinuţi în continuare în temniţele iraniene sunt cuplul Cécile Kohler şi Jacques Paris, arestaţi în mai 2022, şi un francez, Olivier, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

”Ne vom continua, evident, eforturile cu privire la cei trei francezi care rămân încarceraţi în Iran”, a declarat sursa diplomatică citată.

”OSTATICI DE STAT”

Eliberarea lui Louis Arnaud este ”rezultatul muncii pe care au depus-o autorităţile franceze, de mai multe luni, împreună cu autorităţile iraniene, inclusiv prin contacte ale ministrului de Externe Stéphane Séjourné cu omologul său înainte de decesul acestuia”.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de Externe au murit la 19 mai în prăbuşirea unui elicopter.

În mai, Parisul a denunţat într-un comunicat ”practica odioasă a Republicii islamice a măruriilor forţate şi publice şi condiţiile de detenţie inumane şi nedemne la care sjunt supuşi compatrioţii noştri”.

Quai d’Orsay, care i-a catalogat pe aceşti deţinuţi drept ”ostatici de stat”, a cerut eliberarea lor imediată şi fără condiţii.

Alţi doi francezi, Benjamin Brière şi Bernard Phelan, care are şi naţionalitate irlandeză, au fost eliberaţi în urmă cu peste un an, în mai 2023, din ”motive umanitare”. Ei erau foarte slăbiţi şi diminuaţi de o grevă a foamei.

Republica islamică deţine peste zece cetăţeni din Occident şi este acuzată de către susţinătorii acestora şi ONG-uri de faptul că-i foloseşte ca pe monedă de schimb în negocieri de la stat la stat.

Această eliberare intervine în contextul în care Franţa şi partenerii săi din Occident au decis să însăprească tonul împotriva Teheranului, pe care-l acuză de o destabilizare a Orientului Mijlociu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *