Medicina viitorului în Moldova
Înscrieri la medic de la computerul de acasă
Serviciile de eSănătate sunt încă o noutate pentru R. Moldova, implementarea acestora fiind realizată cu succes în ţări ca Suedia, Finlanda, Norvegia sau Marea Britanie. Specialiştii în sănătate ne fac o incursiune în domeniu, deoarece mulţi dintre noi nu cunosc în ce direcţie ar putea evolua sistemul de sănătate bazat pe tehnologiile informaţionale, care sunt avantajele pentru pacienţi şi cât de reală este reforma bazată pe eSănătate. Mai mult, ei ne asigură că marea schimbare va fi simţită chiar de la sfârşitul anului curent, când vor fi iniţiate proiecte-pilot în domeniul respectiv. Astfel, dacă până acum ne întrebam cum poate fi soluţionată problema cozilor interminabile la uşile medicilor, implementarea serviciilor de eSănătate vine să ofere un răspuns. Teoretic, este foarte simplu, ne explică Oleg Lozan, director „Telemedicina”. „Vorbim de crearea unui site unde va fi posibilă înregistrarea electronică a pacientului la medicul de care are nevoie pentru diagnostic. Este foarte simplu şi nu necesită ample cunoştinţe în domeniul IT. Dacă persoana respectivă nu are un calculator acasă, va merge la medicul de familie, care, după o consultaţie, va decide la care specialist trebuie să-şi direcţioneze pacientul şi îl va înregistra direct de la calculatorul din birou. Astfel, potrivit lui Lozan, pacienţii vor fi direcţionaţi corect, iar medicii nu vor fi suprasolicitaţi în unele zile, iar în altele să stea fără niciun pacient. Pe de altă parte, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să parcurgă zile la rând kilometri întregi pentru a obţine o consultaţie la medic, cheltuind şi bani, şi timp.
Cartea pacientului se va transforma în fişă electronică
Obişnuita carte medicală, în care este păstrată toată informaţia unui pacient din momentul naşterii, ar putea deveni mai sigură la stocarea informaţiilor, dar şi mai sigură de păstrat. Acest lucru poate deveni posibil datorită unor servere speciale, care vor stoca toată informaţia despre pacient, chiar din momentul naşterii. Deşi recunosc să există riscul unor scurgeri de informaţii – iar informaţiile despre starea sănătăţii sunt confidenţiale -, specialiştii asigură că această problemă poate fi prevenită prin realizarea unui sistem calitativ de stocare a datelor.
Instruire şi diagnosticare… la distanţă
Ziua de naştere a telemedicinei în R. Moldova se consideră 10 aprilie 2003, când a fost realizată prima videoconferinţă între specialiştii din R. Moldova şi SUA. Un alt eveniment a fost dotarea cu echipament telemedical, în 2006, a Institutului Oncologic, care oferă medicilor oncologi posibilitatea de a efectua schimb de informaţii şi experienţă cu colegii lor din alte ţări prin participarea la cursuri de instruire la distanţă şi prin videoconferinţe, dar şi consultarea cu experţi din instituţii medicale de performanţă din alte ţări în cazuri de diagnosticare sau tratament a pacienţilor.
Totuşi, telemedicina, din perspectiva dezvoltării sistemului de sănătate electronic, poate suferi întârzieri din cauză că medicii posedă un nivel scăzut de cunoaştere a calculatorului. „Este o problemă foarte mare, şi nu doar în zona rurală. Aproximativ 70% din medici nu cunosc calculatorul”, spune Oleg Lozan. O altă problemă este şi gradul de asigurare a medicilor cu calculatoare şi conectare la internet. Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a anunţat cu câteva luni în urmă că toţi medicii urmează să fie dotaţi cu calculatoare. Ei au la dispoziţie un an pentru a învăţa să lucreze la calculator, aceasta fiind data-limită cerută de către actualul ministru al Sănătăţii, care este sigur că pixul şi hârtia sunt depăşite. Iar dacă nu se vor putea adapta, medicii riscă să-şi piardă locul de muncă, afirma atunci ministrul.
Sfaturi de menţinere a sănătăţii prin sms
Mobile health e o altă componentă a sănătăţii electronice. Ce este mobile health? Specialiştii explică: informare instantanee a oamenilor prin sms. Această modalitate a fost implementată prima oară în 2009, în lupta contra virusului A(H1N1). Mesajele cu sfaturi utile ar putea fi de folos femeilor gravide, care vor avea posibilitatea să se informeze la fiecare etapă, în funcţie de evoluţia sarcinii, despre acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru îngrijirea corectă a sarcinii. Serviciul mobile health poate fi util şi pentru bolnavii de diabet zaharat, cărora li se va aminti de fiecare dată când trebuie testat nivelul glucozei în sânge.
Potrivit lui Alexandru Roşioru, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Informatică Medicală şi director adjunct al Centrului Naţional de Management în Sănătate, serviciile de eSănătate în RM sunt „un grăunte încolţit într-un pământ fertil”. Roşioru susţine că există un val foarte mare de politici în domeniul de implementare a serviciilor electronice. „Înscrierea electronică la medic este primul serviciu care va fi implementat. Dar urmează şi altele: sisteme informaţionale automatizate de laboratoare spitaliceşti, sisteme informaţionale radiologice, care vor permite pacienţilor să descarce imagini radiologice digitalizate, în format tridimensional, servicii de telediagnostică, harta geospaţială de deservire medicală pe teritoriul RM, care va conţine toată informaţia minimă despre instituţiile medicale, adresele, numerele lor de telefoane, consultaţiile telefonice la medicii de familie – aceasta din urmă fiind încă la nivel de discuţii”.
La nivel naţional, implementarea serviciilor de eSănătate va aduce beneficii atât sectoarelor public şi privat, cât şi cetăţenilor – prin creşterea transparenţei instituţionale şi a credibilităţii, îmbunătăţirea calităţii actului medical, eficientizarea îngrijirii pacienţilor şi reducerea timpului de aşteptare, scăderea costurilor, precum şi prin optimizarea fluxului de activităţi. Aplicaţiile de eSănătate ocupă un loc din ce în ce mai important în practica medicală, după cum arată analiza comparativă a Comisiei privind utilizarea TIC (Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor) de către medicii generalişti din Europa. Aproximativ 70% din medicii europeni utilizează internetul, iar 66% folosesc computere pentru efectuarea consultaţiilor.
Ilona Spătaru, director de Comunicare la Centrul de Guvernare Electronică:
Centrul de Guvernare Electronică va asista Ministerul Sănătăţii în implementarea Strategiei de dezvoltare în sănătate. Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor este parte a acestei strategii, iar serviciile electronice pentru populaţie sunt prioritare. Oamenii au nevoie de servicii de calitate, furnizate corect, la timp şi fără probleme. Acum se discută lista primelor servicii medicale care urmează să fie oferite prin internet şi telefonul mobil, începând cu 2012. Ea va fi stabilită după o analiză amplă a nevoilor cetăţenilor. În fiecare minister a fost numit un coordonator pe e-Transformare, misiunea lor fiind prezentarea unor propuneri concrete. Menirea Centrului de Guvernare Electronică este să coaguleze eforturile sectoriale în domeniul e-Guvernării prin elaborarea şi aplicarea unor politici şi strategii care să faciliteze procesele de e-Transformare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!