ActualitateEconomie

O descoperire revoluționară poate face ca diamantele să nu mai aibă valoare

Oamenii de știință au descoperit o nouă metodă de a sintetiza diamante fără a folosi o piatră prețioasă ca punct de plecare. Această tehnică revoluționară poate crea diamante la presiune atmosferică normală în doar 15 minute, scrie bgr.com.

Această descoperire nebunească este evidențiată într-un nou studiu publicat în Nature la sfârșitul lunii aprilie. Potrivit cercetătorilor implicați, noua tehnică va elimina mai multe dezavantaje majore ale proceselor de sinteză utilizate în mod normal pentru crearea diamantelor. Diamantele naturale sunt create în adâncurile a ceea ce numim zona topită a mantalei terestre. Această zonă a Pământului se află la sute de kilometri sub suprafață și este nevoie de o tonă de presiune (ceva de genul câtorva gigapascali) și de temperaturi care depășesc 2.700 de grade Fahrenheit (1.500 de grade Celsius) pentru a crește diamantele în mod natural.

Sintetizarea diamantelor necesită un proces similar, presiunea și temperatura ridicată fiind ambele cerințe pentru a transforma carbonul, care a fost dizolvat în metale lichide precum fierul, într-un mic diamant de pornire. Aceste componente sunt dificil de menținut pentru perioade lungi de timp și, chiar și atunci, calitatea acestor componente afectează cu adevărat calitatea și dimensiunea diamantului generat. Puțin galiu și siliciu
Aceste metode elimină nevoia de presiune ridicată, dar necesită totuși o sămânță de pornire pentru a pune în mișcare procesul. Cu această nouă tehnică, însă, capacitatea de a cultiva un diamant devine mult mai accesibilă. Cercetătorii au folosit galiu cu un pic de siliciu pentru a începe și l-au pus într-un creuzet de grafit. Întreaga instalație a putut fi menținută la presiunea atmosferică de la nivelul mării și a putut fi pregătită pentru a crea un diamant în doar 15 minute. Apoi, ei au aruncat gaz metan bogat în carbon foarte fierbinte prin camera creuzetului. Toate astea, și alte câteva modificări, au început să formeze diamante. Bineînțeles, întregul proces mai are nevoie de câteva ajustări, deoarece diamantele pe care le cresc aici nu sunt suficient de mari pentru a fi introduse în inele sau altceva. Dar, având în vedere că procesul devine mult mai simplu, iar componentele necesare devin mai ușor de întreținut, crearea diamantelor de la zero ar putea fi pe cale să devină mult mai accesibilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *