Vasile Coroban, omagiat la bastina
„Socrate al Basarabiei”, ganditorul drept ca o flacara ce a spus NU inregimentarii ideologice in perioada cand elita era redusa la tacere (ca sa-l parafrazam, am putea zice ca in mierea spiritului se turnase atata dohot, incat dohotul se dadea drept miere!), continuandu-si sacerdotiul in serviciul culturii europene si romane ca parte integranta a acesteia, a fost omagiat si la bastina sa, la Camenca si la Glodeni, in cadrul valorosului Proiect National „Spre cultura si civilizatie prin lectura”.
S-a tinut un parastas la mormantul scriitorului, la cimitirul din Camenca, satul natal, au fost lansate doua carti, ce se completeaza, compunand un portret policrom: „Vasile Coroban: un arbitru intr-o lume a arbitrarului”, editata de Intreprinderea editorial-poligrafica „Stiinta”(prezentata de directorul editurii, dr. ing. Gheorghe Prini), si „Omul de spirit”, publicata de Editura „Cartier”(prezentata de Vladimir Besleaga). La simpozionul „Vasile Coroban – carturarul, criticul, polemistul”, gazduit de Casa de Cultura din Glodeni, au participat Mihai Cimpoi, Vasile Bahnaru, Vladimir Besleaga, Claudia Balaban, Iulian Filip, Nicolae Leahu, Maria Sleahtitchi, Vladimir, fiul omagiatului, precum si alti oameni de cultura si critici literari de la Chisinau, reprezentanti ai Directiei cultura si ai Bibliotecii raionale Glodeni, cititori.
Asa incepe al doilea veac Vasile Coroban: cu adevarat, cel care lumina cu inima, criticul vertical, stejar al verbului, ne-indoit de vitrege furtuni, poarta noroc localitatilor din care a pornit prin lume, si nu doar simbolic: bibliotecile publice si liceale din raionul Glodeni, cu aceasta ocazie, au primit donatii de carte in valoare totala de circa 30.000 lei. Volume ce, speram, vor deveni de capatai pentru tanara generatie, reper moral si stimulent intelectual, in timp ce in jur – vai! – domneste incertitudinea si confuzia valorilor. „Desi suntem la o alta etapa a producerii actului critic prin impactul cu noile modalitati – structuraliste, psihanalitice, mitocritice etc. -, e cazul sa recunoastem ca am iesit, oricum, din caciula traditionala, „anacronica” a lui Vasile Coroban”, afirma Mihai Cimpoi.
Or, precum scria cu intelepciune Vasile Vasilache: „Stiti dvs. cum se intampla: ai faina, ai apa, ai incalzit tot, dar n-ai drojdie. Vasile Coroban este boaghea acea de drojdie care face sa dospeasca aluatul! Pentru acest lucru ne-am intalnit in seara asta, ca sa-i aducem multumirea noastra: AM INCEPUT Sa DEVENIM PAINE…”. Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Larisa Turea, pentru TIMPUL