Coloana de știri. Nu vom avea gaz mai ieftin în 2013
Potrivit oficialului, obiectivul este ca preţul pentru anul 2013 să nu fie mai mare decât în prezent, transmite Info-Prim Neo.
Acordul de livrare gazelor naturale, semnat de concernul rus Gazprpom şi SA Moldovagaz, a expirat la 31 decembrie 2011, fiind prelungit până acum de două ori pe trei luni şi o dată pe jumătate de an.
Unsprezece localități în beznă
Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, ieri mai rămâneau deconectate de la energia electrică 11 localităţi din șase raioane: Anenii Noi, Hânceşti, Nisporeni, Cahul, Taraclia şi UTA Găgăuzia. Vântul puternic a deteriorat acoperişurile mai multor instituţii din două raioane. Astfel, în satul Valea Perjei, raionul Taraclia, peste 200 de foi de ardezie au fost smulse de pe acoperişul primăriei, fabricii de păsări, fabricii de vinuri, grădiniţei şi şcolii din localitate. Tot acoperişuri avariate au fost înregistrate şi în satul Alexandrfeld, raionul Cahul, fiind degradat acoperişul sălii festive a gimnaziului din localitate.
Amintim că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din ultimele zile ale săptămânii trecute, de la energia electrică au fost deconectate 73 de localităţi din 12 raioane ale țării.
O platformă web pentru energia din biomasă
Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) şi Proiectul UE-PNUD Energie și Biomasă în Moldova a lansat o platformă web de comunicare dedicată energiei din biomasă (www.biomasa.aee.md), informează Info-Prim Neo. Portalul va întruni toată informaţia despre energia din biomasă: cifre şi fapte despre potenţialul de energie din biomasă pentru R. Moldova, noutăţi din sector, studii în domeniu, materialele de comunicare şi istorii de succes.
„Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”
Cu prilejul Zilei Naționale a României, în incinta Universităţii de Stat „B.P. Hasdeu" din Cahul a fost deschisă expoziția „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere". Aceasta este organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău şi Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Ambasada română în R. Moldova şi Consulatul General al României la Cahul. Expoziția consemnează două sute de ani de la anexarea jumătăţii estice a vechiului principat al Moldovei de către Imperiul Rus în 1812 și propune vizitatorilor hărţi, documente, imagini, publicaţii şi obiecte, principalele trasee diplomatice, evoluţia frontierelor şi societăţii Basarabiei.