Știri pe scurt. În premieră! Festivalul Doinei
În cadrul acestuia vor participa 80 de interpreți, atât amatori, cât și profesioniști. Preselecția va avea loc pe 25- 26 octombrie, iar concursul în sine – pe 27 octombrie. Premiul Mare al concursului este de 10.000 de lei.
Folcloristul Andrei Tamazlâcaru a menţionat: „Doina, ca specie, este pe cale de dispariţie, iar pe baza audierii şi studierii creaţiilor care vor fi prezentate în cadrul acestui festival vom reuşi să renovăm, redescoperim, reîntregim doinele veritabile, care trebuie să rămână exemple autentice”.
Bd. Dacia, o stradă a accidentelor
În primele nouă luni ale anului în curs cele mai multe accidente au avut loc pe bd. Dacia din sectorul Botanica. Conform datelor Direcției poliție rutieră, în urma celor 66 de accidente care s-au produs pe această stradă, patru persoane au decedat, iar 77 s-au ales cu traumatisme.
Silviu Mușuc, şeful poliţiei municipale, a declarat că Dacia nu poate fi considerată o stradă periculoasă, pentru că totul depinde de atenția și pregătirea șoferilor, iar principalele cauze ale producerii accidentelor sunt excesul de viteză, șoferii nepregătiți și consumul de alcool.
Calculatoare și conexiune la internet de la Fundaţia „Bill & Melinda Gates"
Fundaţia „Bill & Melinda Gates" va aloca trei milioane de dolari SUA pentru conectarea la internet a bibliotecilor publice din R. Moldova. Conform reprezentantului programului Novateca al fundaţiei, durata acestui proiect este de doi ani. Ministrul Culturii, Boris Focşa, a menționat că proiectul are drept obiectiv dotarea bibliotecile din sate și orașe cu calculatoare și conexiune la internet.
În oraşele Soroca, Ungheni, Orhei, Leova, Ceadâr-Lunga şi Căuşeni, Novateca va înființa centre de instruire pentru bibliotecari, iar în bibliotecile publice din Drochia, Teleneşti, Călăraşi, Hânceşti, Cahul şi Taraclia publicul va avea acces la internet, în etapa pilot a proiectului.
Până la sfârșitul anului 2013, Fundaţia „Bill & Melinda Gates" va furniza 300 de calculatoare pentru 60 de biblioteci modernizate.
Lista medicamentelor compensate se îmbogățește
În lista medicamentelor compensate urmează a fi incluse medicamente pentru maladii rare, cum ar fi dermatitele buloase şi hemofiliile de tip 7, 8 şi 9, care sunt utilizate de către pacienți pe o durată lungă.
Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, a declarat că, totodată, unele medicamente pentru cancer și diabet zaharat vor fi compensate 100%. Acesta a mai menționat că bugetul prevede 171 milioane de lei pentru medicamentele compensate.
Elena Podoleanu