Politică

Dodon a activat „planul B” dictat de Moscova, unde a alergat după noi instrucţiuni

„Dacă vă amintiţi, Igor Dodon încă în octombrie 2020 vorbea de un plan B, în caz că pierde alegerile. Acum asistăm la acest plan B este menit să scoată R. Moldova din agenda ei reală. Planul B înseamnă că R. Moldova urmează o agendă străină. Dacă o să ne uităm ce legi s-au votat în Parlament din 16 decembrie până acum o să înţelegem că sunt legi împotriva R. Moldova şi a tuturor cetăţenilor. Igor Dodon este o unealtă în mâna acelor subdiviziuni de la Moscova la care a alergat şi astăzi după instrucţiuni. Acest plan B urmăreşte ca în R. Moldova niciodată să nu se instaureze statul de drept, pentru că asta ar pune capăt exportului dinspre este de corupţie, modele şi de banditism”, a declarat Alecu Reniţă.

Alexandru Arseni a subliniat că ceea ce a comis astăzi majoritate PSRM-Şor „este o sfidare absolut imorală, deoarece orice act al puterii legislative, executive şi al Curţii Constituţionale, trebuie să fie în strictă conformitate cu Constituţia”.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este diametral opus cu prevederile Constituţiei, totalmente, pentru că articolul şase din Constituţie prevede: În R. Moldova, puterea executivă, legislativă şi judecătorească sunt separate în realizarea prerogativelor ce le revin, potrivit Constituţiei. Iar Articolul 136 din Constituţie stabileşte foarte clar: Doi judecători sunt numiţi de Guvern, doi de Parlament şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Articolul 134 spune că Curtea Constituţională este independentă şi se supune numai Constituţiei. Iar potrivit Art. 137 din Constituţie, judecătorii CCM sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei”, a afirmat expertul.

Alexandru Tănase este de părere că „ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament seamănă mai degrabă cu o farsă, deoarece modalitatea în care s-a făcut acest lucru prin anularea actului de numire a doamnei Manole este o fraudă, o coţcărie juridică”.

„CCM are 4 sau 5 hotărâri în care a statuat cât se poate de clar că abrogarea actului de numire, care este un act consumat, nu produce niciun efect juridic asupra mandatului persoanei vizate, deoarece revocarea din funcţie este supusă altor reguli explic prevăzute în legi. În cazul Curţii Constituţionale, mandatul magistratului constituţional poate fi revocat doar de către plenul Curţii Constituţionale. Fărdelegile de astăzi indică asupra unei disperări şi a unei incapacităţi a domnului Dodon de a înţelege realităţile în care există el, partidul său şi ţara noastră. Curtea Constituţională se va întruni în şedinţă zilele următoare şi va anula pe bandă rulantă toate aventurile şi şmecheriile care sunt votate de Parlament şi cu asta se va încheia, dar pe plan extern R. Moldova îşi va consolida poziţia de stat bananier”, a explicat Tănase.

tvrmoldova.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *