10 curiozități despre referendumul anti-Chirtoacă: Un alegător nu a înțeles sensul cuvintelor „pentru” și „contra”
1. Președintele Dodon, „fost” socialist, a mers duminică să-și exercite dreptul la vot. A urmat un dialog savuros în secția de votare. Iată dialogul:
Reprezentanta secției: În ce limbă să fie buletinul de vot? în română sau în rusă?
Igor Dodon: În moldovenească.
Reprezentanta secției: Avem doar în limba română.
Igor Dodon: Dați-mi de care aveți.
2. Popularitatea socialiștilor a scăzut simțitor. Dacă la alegerile prezidențiale de anul trecut, în turul doi, când concurau Igor Dodon și Maia Sandu, 200 654 de oameni din Chișinău l-au votat pe Dodon. Acum, la referendumul anti-Chirtoacă, au ieșit la vot 110 512 de alegători. Calculând, reiese că socialiștii au pierdut 90 142 de alegători din Chișinău într-un an.
3. Suburbiile l-au salvat pe Chirtoacă. Au votat 12 265, ceea ce reprezintă 10,30% din numărul tuturor celor înscriși în listele electorale, dintre care 7629 au votat pentru revocare și 2501 contra. De exemplu, în comuna Cruzești, au ieșit la vot doar 14 alegători, și 10 au zis că-l vor pe Chirtoacă, în continuare, primar.
4. Numărul insuficient de alegători a determinat ca referendumul să fie invalid. Cu toate acestea, un număr foarte mare de oameni a votat contra revocării lui Dorin Chirtoacă. În total, la urne s-au prezentat 110 512 alegători, ceea ce reprezintă 17,54% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot incluși în listele electorale. Potrivit datelor preliminare, 93 720 dintre votanți și-au exprimat opțiunea „pentru” revocarea din funcție a primarului general al mun. Chișinău, iar 13 857 -„ contra”.
5. Ion Ceban, consilier PSRM în Primăria Chișinău, a menționat pe facebook că simpatizanții socialiștilor îl telefonau personal și îl întrebau ce să voteze, pentru că nu înțelegeau întrebarea.
6. Conform Pomo-LEX, o alegătoare în vârstă s-a deranjat că nu înțelege întrebarea și a cerut consultare de la membrii comisiei. Nu a primit răspunsul așteptat și a rupt buletinul de vot.
7. Un alegător a solicitat eliberarea unui al doilea buletin, motivul invocat fiind votarea greșită din cauza neînțelegerii întrebării. Dat fiind faptul că Președintele BESV era ieșit, alegătorul a rupt buletinul.
8. Un om intenționa să iasă din SV cu buletinul de vot pentru a se consulta, din cauza neînțelegerii întrebării, însă a fost oprit de către membrii BESV. Altcineva nu înțelegea care este sensul cuvintelor „pentru” și „contra”.
9. În listele electorale de baza au fost identificate două persoane decedate. Un alegător verificând lista electorală a depistat două persoane necunoscute având reședința în apartamentul său, respectiv, acestea fiind incluse în lista electorală de bază.
10. Simpatizanții socialiștilor telefonau locuitorii Chișinăului sau chiar mergeau la ușile oamenilor și îi întrebau dacă merg la referendum sau nu, de frică să nu fie un număr mic de oameni la referendum. Știți cum e vorba ceea: de ce îți este frică mai tare, aceea pățești!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!