Actualitate

12 mai: SUA nu dețin dovezi că Rusia va extinde războiul și în Moldova. 25 februarie: SUA anunță că rușii vor ocupa Kievul în 3 zile

Expertiza serviciilor de informații americane gafează grav și frecvent în ultima perioadă. Mai nou, americanii „nu vad” dovezi că rușii și-ar extinde războiul în Moldova, chiar dacă generalii ruși au anunțat public despre asta.

Statele Unite ale Americii nu dețin dovezi precum că Rusia intenționează să-și extindă războiul și în Moldova în acest moment. Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA în Moldova Kent Logsdon, la o întâlnire de informare pentru cetățenii americani în țara noastră.

Diplomatul a mai spus că situația este monitorizată îndeaproape iar informațiile sunt oferite și autorităților moldovenești.

De asemenea, ambasadorul Logsdon, care a găzduit marți o întâlnire de informare pentru cetățenii americani în Moldova, a discutat despre oportunitățile de aprofundare a relației dintre oamenii celor două țări.

El a subliniat că Ambasada SUA la Chișinău are personal complet și deschis pentru afaceri și a promis să continue să ofere cetățenilor americani informații corecte și în timp util legate de situația de securitate.

Serviciile de informații americane – nu mai sunt ce-a fost

Pe 25 februarie 2022, serviciile de informații americane se arătau îngrijorate că orașul Kiev ar putea cădea în mâinile Rusiei în câteva zile.

Oficiali americani din serviciile de informații și-au exprimat îngrijorarea că cel mai important oraș ucrainean, Kiev, capitala țării, ar putea fi cucerit de trupele ruse în următoarele zile.

Oficialii americani din domeniul informațiilor secrete spun că trupele Moscovei ar putea să cucerească Kievul în câteva zile, relatează CNN citând două surse apropiate discuțiilor.

Potrivit unei evaluări inițiale ale SUA, de dinainte de invazie, capitala ucraineană urmează să fie invadată în decurs de una până la patru zile de la izbucnirea atacului, au precizat aceleași surse.

Ruben Gallego, un reprezentant democrat din Comisia pentru servicii armate, a declarat vineri pentru CNN că, dacă Rusia ar captura Kievul, SUA ar trebui să înarmeze luptătorii rezistenței din țară.

„Cu siguranță are un impact asupra răspunsului nostru cu privire la cine înarmăm de fapt. În acel moment trebuie să realizăm că armata ucraineană, așa cum o știm, ar putea fi compromisă și atunci cred că trebuie să trecem la sprijinirea efectivă a partizanilor și a luptătorilor din rezistență care sunt dispuși să se angajeze în lupta împotriva Rusiei”, a declarat Gallego.

Orice alte comentarii sunt de prisos. Cetățenii R. Moldova ar face bine să urmăreasca mai mult care sunt planurile publice ale rușilor, decât „expertiza” americană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *