Opinii și Editoriale

13 ani pentru 16 fete violate sau când ne-am învățat să acceptăm violul

Presa, puzderia de vedete și droaia de politicieni au luat apă-n gură. Pe cei din presă îi înțeleg, însă nu-i respect deloc, înțeleg doar că violul aduce mai puține vizualizări decât viața intimă a unui model sau încă un scandal politic. Și pe vedetele noastre le înțeleg, o mare parte a lor sunt atât de proaste și înfumurate încât chiar nu au nici o idee în ce țară trăiesc. Însă nu-i înțeleg pe politicienii aflați în plină campanie electorală. Nu înțeleg viitorul președinte al acestei țări care n-a spus nici măcar un cuvânt despre acest caz. Era de ajuns o simplă declarație de susținere și cazul fetelor violate avea să fie altfel, avea să se facă dreptate, iar noi avea să înțelegem că, uite, avem un potențial președinte care se gândește la oamenii simpli, la popor. Însă nu avem așa ceva. Până în ultimul moment credeam că voi vota cu o femeie la aceste alegeri, însă nici una din aceste femei nu s-a solidarizat în niciun fel cu fetele de la Bălți. Ce fel de femeie ești, tu, atunci? Și ce fel de președinte al poporului vei fi? Despre candidații bărbați nici nu vreau să vorbesc: doar idioți, dezaxați, hoți, oportuniști și javre. Așa că eu de data asta nu votez, pentru că chiar nu am cu cine. Însă voi puteți s-o faceți, și după asta să întrebați președintele (sau președinta) pe care l-ați ales: ce crede despre viol?

Dar, să revenim la povestea noastră tristă și absolut lipsită de speranță. „Medicul” Stanislav Florea a primit 13 ani de închisoare. Sentința va intra în vigoare peste două săptămâni, iar violatorul a ieșit liber din sala de judecată, s-a dus acasă împreună cu soția și cel mai probabil va fugi din țară. Frumos, nu? Echitabil. Această pedeapsă „aspră” a fost dictată de judecătorii Anatol Vrîncean, Valeriu Pădurari (vicepreședinte al Judecătoriei Bălți) și Alexandru Roșca. Judecata acestor trei domni e atât de strâmbă, încât n-au avut măcar decența să ofere daune morale victimelor. Victimele erau în sală, și probabil le fugea pământul de sub picioare. Nu știu ce se întâmplă cu ele acum, însă cu siguranță violatorul Florea (și toți complicii lui din internat) vor să se răzbune. Ar fi de bun simț ca acest internat să fie monitorizat 24/24 de o comisie independentă. Altfel, mâine ne vom trezi cu alte cazuri de violuri și omoruri. Și dacă vina lui Florea a fost recunoscută (chiar dacă pedeapsa e absurdă), cred că e momentul să se continue ancheta și să fie trași la răspundere și părtașii lui Florea: cei care știau de aceste violuri și tăceau, cei care impuneau fetele la avort și apoi le dădeau copiii morți în cutii de carton ca să le îngroape singure. Acest caz nu se rezolvă cu un singur condamnat și acela judecat de văzul lumii. Acest caz ar trebui să bage la dubă câteva zeci de bestii, doar atunci vom putea vorbi despre echitate și dreptate.

În acest context ar fi bine să ne amintim de cazul Victoriei Pruteanu, judecată pentru că și-a omorât soțul violent din întâmplare. Victoria a fost încătușată chiar în sala de judecată, de față cu copiii săi, pe când o bestie care a distrus viața a 16 fete și a îngropat nu se știe câți prunci a ieșit liber și fudul, și s-a dus cu soția (pe care n-o pot numi femeie) acasă. Sper să le povestească copiilor pentru ce a fost judecat tatăl lor. Sper să le povestească și vecinilor, iar vecinii să-i răspundă: ei lasă, Florea, se mai întâmplă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *