145 de monede dacice au fost recuperate de români din Marea Britanie
Cele 145 monede din aur dacice, readuse în ţară acum, sunt stateri emişi de unul dintre urmaşii lui Burebista. Dintre acestea, 81 de piese aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte 64 monede fac parte din varianta fără monogramă.
Până în prezent s-au desfăşurat 11 operaţiuni de recuperare şi repatriere a pieselor mijloace materiale de probă, aparţinând tezaurelor dacice sustrase: brăţări de aur, piese numismatice şi arheologice, din aur şi argint, provenite din zona Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 şi două în 2013).
În România au fost readuse aterior 13 brăţări dacice regale de aur, două umbones de scuturi de paradă regale dacice din fier, 289 monede de aur şi argint, precum şi 14 podoabe dacice de aur. Acestora li se adaugă alte 142 monede dacice de aur de tip Koson şi cinci stateri de aur de tip Lysimachos, emişi în secolele II-I a.C., la Tomis şi Callatis, un depozit de unelte şi arme de fier, precum şi 73 monede de argint şi bronz, recuperate de autorităţile judiciare pe teritoriul României, între anii 2009 şi 2013.
Cele 145 monede dacice de aur de tip Koson, recent readuse în ţară, vor fi expuse, în premieră, cu prilejul conferinţei de presă, urmând, ca apoi, să fie prezentate şi publicului în cursul lunii noiembrie, la o dată care va fi comunicată ulterior.
Sursa: rgnpress.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!