Social

15 februarie – Ziua Internațională a Copilului bolnav de Cancer

Organizații din întreaga lume participă la acest eveniment pentru a informa populația despre situația copiilor bolnavi și despre discrepanțele care există între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijirea copiilor bolnavi de cancer.

În această zi sunt organizate diverse manifestări prin care se urmărește conștientizarea necesității de a se oferi sprijinul copiilor și adolescenților care suferă din cauza acestei boli, dar și familiior acestora. Aceste acțiuni promovează o înțelegere mai profundă a problemelor și provocărilor cu care se confruntă cei bolnavi, necesitatea unui acces mai echitabil la un tratament cât mai bun și la îngrijire pentru toți copiii cu cancer, din întreaga lume.

Copiii bolnavi de cancer se confruntă cu situații dificile și solicitante, precum izolarea lor de colegi și prieteni pentru perioade lungi de timp. Cel mai adesea, drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă și de stres. În aceste împrejurări, nici un copil sau familie acestuia nu ar trebui să fie singură.

Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală și psiho-socială, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială.

Organizațiile din domeniu arată că, deși cancerul la copii reprezintă un procentaj mic raportat la îmbolnăvirile care au loc la nivel global, majoritatea cazurilor pot fi soluționate pozitiv dacă tratamentul esențial este făcut în timp util și precizează că 80% dintre decese au loc din lipsă de resurse, bani sau medicamente iar riscul mai mare este în rândul sugarilor.

Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia și cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii. Această zi a fost declarată, în 2003, de către Childhood Cancer International (fostă Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer — ICCCPO), care cuprinde, în prezent, 177 de rețele de la nivel local și național conectate la organizații din 90 de țări de pe toate cele cinci continente.

Sursa: regional.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *