UE / Nato

16 state UE s-au înţeles, la Bucureşti, pentru strategia financiară în perioada 2014-2020

Prim-miniştrii din 16 state din Uniunea Europeană, prezenţi vineri la Bucureşti, au semnat "Declaraţia comună" privind alocările europene pentru 2014-2020.

Documentul vizează elaborarea proiectelor de buget pe 7 ani, până în 2020, avându-se în vedere crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii economice, dar şi o mai bună cheltuire a fondurilor europene. Documentul a fost prezentat în exclusivitate de TVR, înainte ca acesta să fie semnat de cei 16 prim-miniştrii.

"Suntem cu toţii de acord că Politica de Coeziune şi-a dovedit în mod constant valoarea adăugată pentru întreaga Uniune. Conform estimărilor Comisiei Europene, în ultimii zece ani, Politica de Coeziune a contribuit la crearea a 2,4 milioane de locuri de muncă la nivel comunitar.

Politica de Coeziune este importantă, în mod deosebit, pentru reducerea blocajelor şi stimularea potenţialului pieţei unice. Rămâne, astfel, cel mai important instrument financiar al strategiei Europa 2020", se arată în declaraţie.

"Suntem cu toţii de acord cu faptul că politica de coeziune necesită o reformă. În acest context salutăm propunerile înaintate de către Comisie.

Credem cu tărie că dezbaterea privind eficacitatea politicilor co-finanţate din bugetul UE ar trebui să fie parte fundamentală a negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2014-2020", se mai spune în document.

"Nivelul finanţării prevăzute pentru investiţii în cadrul Politicii de Coeziune ar trebui să ia în calcul obiectivul prioritar de reducere a disparităţilor de dezvoltare între statele membre şi între regiuni şi ar trebui să asigure o flexibilitate adecvată, pentru a garanta un răspuns mai bun la nevoile specifice individuale ale statelor membre şi ale regiunilor", mai spun şefii de guverne din cele 16 state, care cer Consiliului European ce se va întruni în iunie să ţină cont de recomandări.

Pemierul Victor Ponta a mulţumit celor prezenţi, în special preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierului polonez Donald Tusk, despre care a spus că este unul dintre co-organizatorii evenimentului.

La rândul său, prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a felicitat pe omologul său român pentru organizarea evenimentului.

Cei 16 prim-miniştrii alcătuiesc grupul Prietenii Coeziunii, grup din care fac parte, alături de România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania.

tvrinfo.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *