21 noiembrie – alegeri anticipate
Ieri, Biroul permanent al Parlamentului s-a întrunit pentru a adopta ordinea de zi a legislativului în următoarele două săptămâni. Tot ieri, Alianţa pentru Integrare Europeană a stabilit că nu va reduce campania electorală de 60 de zile, cât prevede actualmente Codul Electoral.
Unul dintre proiectele de lege care figurează pe ordinea de zi vizează completarea Codului Penal cu articolul 244′, care prevede că şi persoanele fizice, nu doar cele juridice, pot fi pedepsite pentru evaziune fiscală. Iniţiativa a apărut după ce autorităţile au „descoperit” că nu-l pot trage la răspundere penală pe Oleg Voronin, care a cheltuit prin intermediul cardului său bancar mult peste veniturile declarate la Fisc.
Alte proiecte ţin de ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, adoptarea Legii instituţiilor financiare, ambele angajamente ale RM faţă de instituţiile internaţionale. Ultima sesiune a actualului parlament va fi scurtă şi nu va include Legea Bugetului de stat sau alte legi esenţiale. Cel mai probabil, va figura un nou proiect de rectificare a Bugetului pentru 2010. Guvernul finalizează acum acest act.
Ex-ministrul Economiei Igor Dodon a menţionat că şedinţa Biroului permanent „a fost un confuz destul de enorm” şi că Alianţa nu a inclus pe ordinea de zi proiectele cu adevărat importante. „Nu aţi făcut nicio propunere, dar numai declaraţii electorale”, i-a replicat deputatului comunist preşedintele interimar. „După alegeri, mulţi o să regrete că nu am schimbat Constituţia”, a adăugat profetic Ghimpu.
Marţi, 14 septembrie, Curtea Constituţională urmează să dea aviz demersului AIE prin care se constată necesitatea dizolvării legislativului. Numărul de şedinţe şi de proiecte votate va depinde de ziua în care preşedintele interimar va semna decretul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!